بازار ادویه استانبول دومین بازار سرپوشیدهی مشهور استانبول است. این بازار به همراه بازار بزرگ استانبول از قدیمیترین بازارهای این شهر به حساب میآیند و از دیرباز و در طی چند سده مقصد بسیاری از کسانی بودهاند که قصد خرید داشتهاند. در این نوشتار تماماً روی بازار ادویه استانبول که آن را با نام بازار مصری هم میشناسند تمرکز خواهم داشت. تا انتهای این نوشتار با ما در ساحل شنی درخشان همراه باشید.
تاریخچه بازار ادویه استانبول
پیش از آن که به همراه یکدیگر ببینیم بازار ادویه استانبول چه در خود دارد و اگر به آن برویم چه چیزهایی در انتظارمان است، بد نیست مروری بر تاریخچهی این بازار تاریخی داشته باشیم.
چندین سند وجود دارند که نشاندهندهی این قضیه اند که در ابتدا به بازار ادویه، «بازار جدید» گفته میشده است. نام این بازار به بازار مصری هم مشهور است و این بهواسطهی آن است که از قدیم گفته میشده بازار ادویه استانبول از طریق درآمدی که دولت عثمانی از مالیات بر مردم مصر حاصل کرده ساخته شده است. در زبان ترکی به این بازار، Mısır Çarşısı گفته میشود. واژهی Mısır در زبان ترکی دو معنای «مصری» و «ذرت» را دارد و همین امر موجب شده که برخی بهاشتباه به بازار ادویه بگویند «بازار ذرت».
در گذشته این بازار اصلیترین مکان برای تجارت و داد و ستد ادویه بوده، و البته هنوز هم هست، اما امروز مغازهها و فروشگاههای دیگری جایگزین برخی از فروشگاههای قدیمی شدهاند و جز ادویه اجناس دیگری هم در این بازار به فروش میرسند. ضمناً این بازار در گذشته جزئی از مجتمع مسجد جدید [New Mousqe] بوده و درآمدِ حاصله از اجارهی مغازهها و غرفههای بازار خرج نگهداری از مسجد جدید میشده است.
در باب معمار این بازار هم گفته میشود کلیت بازار توسط معمار ترک Koca Kasım Ağa طراحی شده، اما کار ساخت بازار زیر نظر معمار دربار یعنی Mustafa Ağa – در ماههای پایانی سال 1660 - انجام شده است. گویا ساخت و ساز بازار ادویه استانبول در پی آتشسوزی بزرگ استانبول در سال 1660 بوده که بسیاری از محلههای شهر را سوزانده است.
کلیت بازار ادویه استانبول
در این بازار فقط ادویه به فروش نمیرسد، بلکه بسیاری از مواد غذایی سنتی و جدید ترکی و غیر ترکی در این بازار به فروش میرسند. انواع ادویه، انواع شیرینی، انواع خوراکی سنتی، انواع روغن، انواع گیاهان، انواع صابون و شویندههای مختلف و … . اگر به دنبال خرید فرش و طلا و لوازم بزرگ منزل هستید نباید وارد بازار ادویه شوید بلکه بازار بزرگ استانبول برای شما گزینهی بهتری است.
مزیت بسیار قابل توجهی که بازار ادویه استانبول دارد این است که ادویههای آن طعم و رنگ بسیار متفاوتی نسبت به ادویههای معمولی دارند. همچنین انواع خشکبار با بهترین کیفیت در این بازار به فروش میرسند.
این بازار بسیار شلوغ است و بالا بودن کیفیت خشکبار و ادویههایی که در آن به فروش میرسند بهحدی است که درصد زیادی از این شلوغی نه به سبب حضور گردشگران زیاد در این بازار بلکه به سبب حضور خود مردم استانبول در این بازار است.
افزون بر تمامی این موارد، این بازار از جَو و صفای بسیار خوبی برخوردار است. بوی تک تک ادویهها و شیرینیها در فضا پخش است، شلوغیای سرشار از زندگی در این بازار برقرار است و مردمان بسیاری از کشورهای مختلف در حال جنب و جوش اند. در این بازار میتوان غرق در فرهنگ و سنت ترکیه شد و خوراکیهای خوشمزهی زیادی را هم برای اولین بار دید و خرید و چشید.
چند نکته در ارتباط با بازار ادویه استانبول
- این بازار در هفت روز هفته باز است، هر چند که یکشنبهها میزان ساعت کمتری نسبت به روزهای پیشین فعالیت میکند.
- باز بودن این بازار در یکشنبهها و بستهبودن بازار بزرگ استانبول در یکشنبهها موجب شده که روزهای یکشنبه جمعیت زیادی وارد بازار ادویه استانبول شوند.
- بازار ادویه در تعطیلات عمومی کشور ترکیه فعالیت نمیکند.
- برای دسترسی به این بازار میتوانید با مترو به ایستگاه متروی امینونو بیایید. از ایستگاه متروی امینونو تا بازار راه زیادی نیست.
مناطق گردشگری اطراف بازار ادویه استانبول
بازار ادویه استانبول در منطقهی مشهور فاتح قرار دارد و همانطور که احتمالاً میدانید جاذبههای گردشگری زیادی در این منطقهی استانبول وجود دارند از جمله:
1- بازار بزرگ استانبول
این بازار یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیدهی جهان است و از قدیمیترین بازارهای زندهی جهان هم به شمار میرود. بازار بزرگ استانبول در منطقهی فاتح قرار دارد و بنابراین میتوانید در منطقهی فاتح سری هم به این بازار بزنید. پیشتر به طور جامع در مورد بازار بزرگ استانبول در مجله ساحل شنی صحبت شده. برای دسترسی به این مطلب میتوانید از این لینک استفاده کنید: بازار بزرگ استانبول
2- کاخ توپکاپی
کاخ توپکاپی یا توپقاپی یکی از قدیمیترین بناهای موجود در استانبول است که در منطقهی فاتح و محلهی مشهور سلطان احمد قرار دارد. این کاخ در قرن پانزدهم میلادی ساخته شده و برای چند قرن محل سکونت شاهنشاهان عثمانی بوده است. امروزه از این کاخ بهعنوان موزه استفاده میشود و بسیاری از گردشگرانی که وارد استانبول میشوند سری هم به این کاخ میزنند.
3- مسجد ایاصوفیه
مشهوترین بنای دیدنی استانبول همین مسجد ایاصوفیه است که در منطقهی فاتح و محلهی سلطان احمد واقع شده. ایاصوفیه قبلاً کلیسا و مسجد بوده و امروزه از آن بهعنوان موزه استفاده میشود. با ورودتان به منطقهی فاتح میتوانید از بنای 1500 سالهی ایاصوفیه نیز دیدن کنید.
4- مسجد آبی
مسجد آبی یا مسجد سلطان احمد یکی دیگر از جاذبههای گردشگری استانبول است که در منطقهی فاتح و محلهی سلطان احمد واقع شده. در اوایل قرن هفدهم میلادی بوده که این مسجد ساخته شده، اما این بنا پس از حدود 400 سال هنوز هم شکوه و بزرگی خود را حفظ کرده است. هم معماری درونی مسجد و هم معماری بیرونی آن بسیار زیبا هستند و ارزش دیدن و عکسگرفتن دارند.
5- ساماتیا
ساماتیا یکی از مناطق زیبایی منطقهی فاتح است که با ورودتان به این منطقه، نباید دیدن از آن را از دست ندهید. هم بافت این منطقه بسیار زیباست و هم آن که جو و صفای بسیار متفاوت و البته دلنشینی دارد.
6- محله فنر
محله فنر یکی دیگر از مکانهای دیدنی منطقهی فاتح است. اکثر خانههای این محله رنگی هستند و زیباییهای خاص خود را دارند. از لحاظ بافت، بافتِ محله فنر شباهت زیادی به محله مشهور استانبول یعنی بالات دارد.
سخن آخر
میبینید که واقعبودن بازار ادویه در منطقهی فاتح استانبول به معنای آن است که اگر به قصد خرید به بازار ادویه بروید میتوانید از چند جاذبهی گردشگری مشهور استانبول که در منطقهی فاتح هستند نیز دیدن کنید. حیف است به استانبول بروید و گذری بر بازار ادویه، بازار بزرگ، کاخ توپکاپی، مسجد ایاصوفیه و مسجد آبی نداشته باشید. ضمناً اگر تا کنون به بازار ادویه رفتهاید و تجربهی خرید از این بازار را دارید، خوشحال خواهیم شد اگر تجربهتان از خرید از بازار ادویه را با ما و کاربران در میان بگذارید.
منابع: aroundtheworldl | havecamerawilltravel | en.wikipedia