برج سی ان کانادا [Canada CN Tower] دومین برج مرتفع دنیا است. این برج که تا همین ده سال پیش و قبل از ساخت برج خلیفه دبی مرتفعترین برج جهان بود، ۵۵۳٫۳ متر ارتفاع دارد و نمادی برای کانادا و شهر تورنتو محسوب میشود. این برج در سال ۱۹۷۶ ساخته شده و برای سه دهه بلندترین برج جهان بود. در حال حاضر برج CN یکی از جاذبههای گردشگری استان انتاریو و شهر تورنتو است و به طور میانگین، سالانه حدود دو میلیون نفر از آن بازدید میکنند. در این نوشتار در مورد برج سی ان صحبت خواهم کرد و برای کسانی که تا کنون این برج را ندیدهاند خواهم گفت که برج سی ان از چه دیدنیهایی برخوردار است.
تاریخچهی برج سی ان کانادا
اجازه دهید ابتدا بحث را با تاریخچهی این برج مرتفع آغاز کنم. سخن از ساخت برج سی ان کانادا نخستین بار در سال ۱۹۶۸ مطرح شد، آن هنگام که شرکت راهآهن ملی کانادا خواستار ساخت یک پلتفرم بزرگ رادیویی و تلویزیونی برای منطقهی تورنتو و البته به نمایشگذاشتن قدرت صنعت کانادا شد. به هر صورت پس از سخنها و بحثهای اولیه در سالهای ۱۹۶۸ به بعد، در سال ۱۹۷۳، ماه فوریهی آن، ساخت برج سی ان رسماً آغازشد.
مهندسان سازه، اعضای اصلی پروژهی مهندسی NCK بودند و معماران اصلی هم جان آندرس [John Andrews] و بود.
تورنتو در آن سالها، یعنی در سالهای آخر دههی ۶۰ میلادی و اول دههی ۷۰، به شدت در حال رشد و پیشرفت بود و رفتهرفته پر میشد از ساختمانهای مرتفع. همین ساختمانهای مرتفع موجب شدند که کیفیت سیگنالهای پخش پایین آیند و مختل شوند و بنابراین نصب دکلها و آنتنهای مرتفعِ بیش از ۳۰۰ متر به امری ضروری تبدیل شود. در همان زمان بحث در این باب بود که برج سی ان کانادا از فواصل دور هم دیده شود و اینگونه هم شد و اوضاع طوری پیش رفت که دستآخر برج سی ان کانادا از فاصلهی ۶۰ کیلومتری با چشم غیرمسلح قابل دیدن شد.

طرح اولیه و اصلی برج سی ان، یک برج سه ستونه که بر روی سه پایه سوار شده باشد بود، که البته اگر این برج ساخته میشد به طور قابل توجهی ارتفاعاش از برج کنونی کوتاهتر میشد.
همانطور که طرحهای پیشنهادی ادامه داشتند، دست آخر طرح کنونی انتخاب شد، طرحی با یک هستهی ششضلعی با سه پایهی پشتیبان و یک ساختار بزرگ Y شکل در سطح زمین.
کار ساخت و ساز برج با حفاریهای بسیاری در اطراف زمین برای ایجاد فونداسیون آغاز شد. در زمان کاملشدن فونداسیون، از چندین تن بتن و میلگرد و کابل فولادی با ضخامت ۶٫۷ متر استفاده گردیده بود. دست آخر، زمانی که برج ساخته شد، از ۴۰ هزار و ۵۰۰ متر مکعب بتن استفاده شده بود. به هر صورت، کار ساخت و ساز برج ادامه پیدا کرد تا آن که در ۲۶ ژوئن سال ۱۹۷۶ به طور رسمی درب آن به روی عموم باز شد. آن زمان کار ساخت و ساز کامل برج، ۶۳ میلیون دلار کانادا هزینه برداشت [حدود ۲۷۰ میلیون دلار حال حاضر] و به عنوان یکی از گرانترین برجهای جهان شناخته شد.
در برج سی ان چه چیزهایی میتوان دید؟
حال که به همراه یکدیگر مروری بر تاریخچهای کوتاه از برج سی ان کانادا داشتیم نوبت به آن رسیده که به کلیت این برج و آن چه که در آن قابل دیدن است بپردازم.
بخش اصلی برج یک ستون شش ضلعی است که به کار بازدیدکنندگان نمیآید و در واقع محل نگهداری کابلها و اتصالات لولهکشی و موارد این قبیل است. ضمناً در بالای بخش بتنی برج، یک آنتن ۱۰۲ متری تعبیه شده، آنتنی که مسئول سیگنالهای رادیویی و تلویزیونی آن منطقه است. در این برج چند منطقه وجود دارند که مورد علاقهی بازدیدکنندگان هستند از جمله:
۱- EdgeWalk
EdgeWalk در آگوست سال ۲۰۱۱ بود که به برج اضافه شد و مورد استفادهی بازدیدکنندگان قرار گرفت. از قضا این قسمت توانست به شدت و خیلی سریع در میان بازدیدکنندگان محبوب شود و حتی موجب افزایش بازدیدکنندگان از برج گردد.
این منطقه، یک منطقهی دایرهای در ارتفاع ۳۵۶ متری از سطح زمین است که امکان راه رفتن بدون دست روی آن وجود دارد. جالب آن که این منطقه حفاظی ندارد و بازدیدکنندگان باید با استفاده از کابلهایی که در آنجا تعبیه شده از خود محافظت کنند. بسیاری از کسانی که راه رفتن در آن منطقه را تجربه کردهاند، حکم به ترسناکبودن این تجربه دادهاند. در عین حال این تجربه میتواند برای افرادی که به دنبال هیجان هستند یک تجربهی فوقالعاده باشد. راه رفتن روی این سطح، نیم ساعت طول میکشد و البته بلیط مربوط به آن هم قیمتی بسیار بالا دارد: از ۱۹۵ دلار کانادا شروع میشود. ضمناً در زمانهایی که باران شدید میبارد یا باد طوفانی در حال وزیدن است، این منطقه بسته میشود و امکان راه رفتن روی آن برای بازدیدکنندگان از برج سی ان وجود ندارد.
۲- Glass Floor
طبقهی شیشهای یا Glass Floor یکی دیگر از دیدنیهای مورد علاقهی بازدیدکنندگان از برج سی ان کانادا است. این سطح شیشهای، که البته از استحکام و ایمنی زیادی برخوردار است و طبق اعلام سایت برج سی ان هر ساله ایمنی آن مورد بررسی قرار میگیرد، در ارتفاع ۳۴۲ متری واقع شده و حتی کسانی هم که از ارتفاع ترس ندارند ممکن است مقداری نگرانی و استرس را در آن سطح از زمین، آن هنگام که از سطح شیشهای به پایین مینگرند، تجربه کنند.
این بستر شیشهای در سال ۱۹۹۴ افتتاح شد، در روز ۲۶ ژوئن، یعنی سالگرد تولد برج سی ان. این سطح برای تفریح ساخته شده و بنابراین راهرفتن، خزیدن و حتی پریدن روی آن آزاد است. مسئولان این برج بارها گفتهاند که از استحکام این سطح شیشهای مطمئن هستند و بارها قول دادهاند که به هیچ عنوان با راه رفتن و حتی پریدن روی آن، شیشه نخواهد شکست. شیشه از چند لایه برخوردار است و صرفاً یک شیشهی یک لایه نیست. گفتنی است که این سطح ۲۳ متر مربع مساحت دارد و طبق نوشتههای سایت برج سی ان، این سطح شیشهای توانایی نگهداری ۳۵ گوزنِ موس به طور همزمان را داراست.
۳- SkyPod
در ارتفاع ۴۴۷ متری یک فضای مشاهدهی فوقالعاده وجود دارد. این فضای مشاهده در برج سی ان با نام SkyPod شناخته میشود. گفته میشود که در این منطقه میتوان تا ۱۶۰ کلومتری را دید، یعنی در این فضای مشاهده در بالای برج سی ان کانادا امکان دیدن آبشارهای نیاگارا و حتی ایالت نیویورک وجود دارد. ضمناً همچون منطقهی EdgeWalk، باید برای این منطقه هم افزون بر بلیط اولیهی ورودی برج، بلیط مخصوص SkyPod تهیه کرد.
۴- آسانسورهای پر سرعت
در برج سی ان، ۶ آسانسور شیشهای وجود دارند که با سرعت ۲۲ کیلومتر بر ساعت حرکت میکنند. بازدیدکنندگان میتوانند در این آسانسورها در عین حرکت با سرعتی بالا، از طریق شیشههای شفاف به بیرون بنگرند و هیجانی فوقالعاده تجربه کنند.
۵- رستوران ۳۶۰ درجه
این رستوران هر ۷۲ دقیقه یک بار به طور کامل میچرخد و در ارتفاع ۳۵۱ متری قرار دارد. منطقهی EdgeWalk دقیقاً در بالای این رستوران قرار گرفته است. ضمناً این رستوران، رکورد گینس برای مرتفعترین انبار شراب جهان را در اختیار دارد.
چند نکته در ارتباط با برج سی ان کانادا
- ۵۳۷۷ کارگر، ۵ روز در هفته، به طور ۲۴ ساعته، بر روی ساخت این برج زیبا کار کردهاند.
- گفته میشود برج سی ان کانادا توانایی مقاومت در زلزلهی ۸٫۵ ریشتری را هم دارد. این برج از زلزلههای بیش از ۷ ریشتریای که کانادا در این چند دهه تجربه کرده است هم جان سالم به در برده است.
- به جز ۲۵ دسامبر، این برج همه روزه باز است.
- نمای برج سی ان کانادا در شب بسیار زیبا و البته مشهور است. در سال ۲۰۰۷ برج از ۱۳۳۰ چراغ ال ای دی برخوردار شد و پس از آن در برخی روزهای خاص چراغهایاش با نورهایی خاص رنگی میشوند. مثلاً پس از مرگ نلسون ماندلا، نور چراغها به رنگ پرچم آفریقای جنوبی درآمدند. یا مثلاً در شب حملات ترورسیتی در نوامبر ۲۰۱۵ در پاریس، نور چراغها پرچم فرانسه را به نمایش گذاشتند. در برخی روزهای خاص هر سال که تکرار میشوند هم این چراغها رنگهایی خاص به خود میگیرند از جمله روز سرطان در ۴ فوریه، روز ولنتاین در ۱۴ فوریه، روز سنت پاتریک در ۱۷ مارس، روز جهانی ایدز در ۱ دسامبر، روز حقوق بشر در ۱۰ دسامبر، روی اول زمستان در ۲۱ دسامبر و روز کریسمس در ۳۱ دسامبر.
- برج سی ان کانادا مرتفعترین سازهی نیمکرهی غربی است. دو برج دیگر پس از این برج از لحاظ ارتفاع قرار دارند: یکی برج ویلیس شیکاگو و دیگری مرکز تجارت جهانی در نیویورک به ترتیب با ارتفاعهای ۵۲۷ و ۵۴۱ متر.
- درون برج چند فروشگاه جهت خرید سوغاتی وجود دارند.
- در سال ۱۹۹۵، این برج توسط انجمن آمریکایی مهندسان عمران در زمرهی عجایب هفتگانهی مدرن جهان درمد.
- در این برج سالانه نمایشگاههایی هم برگزار میشوند.
ویدئویی کوتاه از برج سی ان کانادا
سخن آخر
در این نوشتار به همراه یکدیگر مروری بر کلیت برج سی ان کانادا داشتیم و فهمیدیم که این برج چه مقدار ارتفاع دارد، کِی ساخته شده، از چه دیدنیها و مکانهایی برای تفریح برخودار است و موارد این قبیل. در آخر، طبق روال، جای گفتن این نکته است اگر تا کنون به دیدن این برج رفتهاید، خوشحال خواهیم شد اگر تجربیاتتان را از دیدن این برج با ما در میان بگذارید. اگر هم تا کنون به دیدن این برج نرفتهاید سعی کنید در سفرتان به کانادا حتماً دیدن از این برج را در برنامههایتان قرار دهید.
ضمناً برای سفر به کانادا میتوانید از خدمات ویزای کانادا مرکز ساحل شنی استفاده کنید. در ضمن استفاده از سایر خدمات ساحل شنی در ارتباط با سفر به کانادا هم امکانپذیر است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با تماس با شمارهتلفن ۰۲۱۵۷۹۳۸ با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.
منابع: cntower | en.wikipedia.| justfunfacts | breathedreamgo | tripsavvy