در میان اکثر اهل ادبیات ایران این قضیه مورد قبول است که تا همین تقریباً ۱۲۰ سال پیش این سعدی بود که در قلهی شعر و ادب ایران قرار داشت، ولی بیش از یک قرن است که حافظ به قلهی ادبیات ایران آمده و به اعتقاد بسیار از کارشناسان ادبیات چنان از دیگران فاصله گرفته که بسیار دشوار است تصور آن که شاعری بتواند به جایگاه او نزدیک شود. برای ما که در این نوشتار به دنبال آشنایی با جاذبههای گردشگری شیراز هستیم ارتباط این قضیه با جاذبههای گردشگری شیراز این است که دو تا از برترین شاعران تاریخ ادبیات ایران، یا شاید دو شاعر برترِ تمامی دورانها در ادبیات فارسی، اهل شیراز اند و مقبرهی هردویشان در این شهر قرار دارد.
آرامگاههای حافظ و سعدی هر دو در حال حاضر از جاذبههای گردشگری محبوب شیراز به حساب میآیند و نام این دو تداعیکنندهی نام شیراز و نام شیراز تداعیکنندهی نام این دو است. شیراز شهر شعر و ادب و فرهنگ است، شهری با فضایی منحصربهفرد و زیباییهایی بسیار. جز این، شیراز شهرِ تاریخ هم هست، چه به آن سبب که تختجمشید و پاسارگاد، که نماد شکوه ۲۵۰۰ سال پیش ایرانزمین هستند، چه به آن سبب که برخی بناهای تاریخی مربوط به دوران زندیه در آن واقع اند. کمتر کسی است که در ایران زندگی کرده باشد و نام ارگ کریمخان، باغ ارم، باغ دلگشا، بازار وکیل، حمام وکیل و باغ نارنجستان قوام را نشنیده باشد. اینها از دیدنیهای شیراز هستند، اما نباید گمان بریم که کل شیراز به همینها ختم میشود. در ادامه به همراه یکدیگر مروری بر دیدنیهای شیراز خواهیم داشت و خواهیم دید که در این شهر تاریخی – ادبی – فرهنگی چه جاذبههایی در انتظار گردشگران هستند.
جاذبههای گردشگری تاریخی شیراز
همانطور که گفتم، شیراز پر است از دیدنیهای تاریخی و طبیعی و …، اما اجازه دهید ابتدا با جاذبههای گردشگری تاریخی شیراز آغاز کنیم، چراکه این جاذبهها نسبت به سایر مکانهای شیراز از شهرت و محبوبیت بیشتری در میان گردشگران برخوردار هستند:
۱- حافظیه [آرامگاه حافظ]
حافظ شیرازی بهعنوان یکی از بهترین شاعران تاریخ ایران و البته جهان، در شیراز زاده شده و در این شهر زیسته و در همین شهر هم دنیا را ترک گفته است و مقبرهی او هم در همین شهر واقع است. در طی سدههای متمادی آرامگاه حافظ یکی از مکانهایی بوده که توانسته مردم زیادی را به خود بخواند و دور خود جمع کند. این آرامگاهی که در حال حاضر در شیراز است و تصویر مشهور آن را در بالای این پاراگراف میبینید، آرامگاهی نیست که از سدههای پیشین روی مقبرهی حافظ بوده باشد، بلکه این آرامگاه در اوایل همین قرن و در سال ۱۳۱۵ ساخته شده، هرچند که پس از آن چند بار مورد بازسازیها و مرمتهایی جزئی واقع شده.
محوطهی حافظیه بزرگ است و جو و فضایی خاص و منحصربهفرد دارد. در روزهای غیرتعطیل، یعنی روزهایی که کمتر گردشگری به شیراز میرود، میتوانید عاشقان اصیل ادبیات را در اطراف این مقبره ببینید. ضمناً جز قبر حافظ، قبر چند تن دیگر هم در همین محوطه قرار دارد از جمله: خاندان معدل، خاندان قوام، حمید دیرین، لطفعلی صورتگر، رسول پرویزی، قوامالسلطنه و جواد مصلح.
ضمناً در برخی روزها، مردم و برخی کارشناسان و علاقهمندان ادبیات و شعر و عرفان، به این منطقه میروند و مشغول خواندن اشعار حافظ میشوند. واقعاً تصورش دشوار است که کسی به شیراز سفر کند و به دیدن قبر حافظ نرود.
آدرس آرامگاه حافظ: بین چهارراه حافظیه و چهارراه ادبیات
۲- سعدیه [آرامگاه سعدی]
مقبرهی دیگر شاعر بزرگ شیراز هم از جاذبههای گردشگری شیراز به حساب میآید. گفته میشود مکان آرامگاه سعدی در واقع بههنگامی که سعدی زنده بوده، در اواخر عمر او، مکان زندگی او بوده و بعدها به آرامگاه این شاعر گرانقدر تبدیل شده است. همچون آرامگاه حافظ، آرامگاه امروزی سعدی هم آرامگاهی نیست که از دیرباز به جا مانده باشد، بلکه این آرامگاه در سال ۱۳۳۱ افتتاح شده. باز هم همچون حافظ، قبر سعدی هم خیلی سریع پس از مرگ از سازه برخوردار میشود و در طی سدههای متمادی از آن زمان تا اوایل همین قرن شمسی، مقبرههای مختلفی بر سر قبر سعدی قرار داده میشوند، تا این که در سال ۱۳۲۷ تصمیم بر آن میشود که مقبرهای جدید برای قبر سعدی ساخته شود و محوطهای زیبا برای آن تهیه گردد و این گونه میشود که معمار مشهور آن زمان، محسن فروغی، به همراه علی صادق، طرح این بنا را میریزند و بنا ساخته میشود.
در معماری این بنا از عناصر معماری سنتی ایرانی بسیار وام گرفته شده و حتی گفته میشود طراحان مقبرهی سعدی نگاهی هم به معماری کاخ چهلستون اصفهان داشتهاند.
بنای بالای قبر سعدی، یک بنای هشتضلعی است و در اطراف آن هم قبر چندین تن دیگر از جمله شوریدهی شیرازی وجود دارد. این قسمت از شهر شیراز، همچون آرامگاه حافظ، صفا و جوی خاص دارد. در برخی روزها، باز هم به مانند آرامگاه حافظ، مردم و برخی کارشناسان به این مکان میروند و به خواندن شعرهای سعدی مشغول میشوند.
آدرس: انتهای خیابان بوستان
۳- دروازه قرآن
دروازه قرآن یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شیراز است که از شهرت بسیار زیادی برخوردار است. این دروازه یکی از ورودیهای شیراز به شمار میرود. جالب است بدانید که در گذشته برای ورود به شیراز از هر سو، بایستی از دروازه عبور میشد و از همین رو گوشه و کنار شیراز چند دروازه وجود داشتهاند که از میان آنها صرفاً همین دروازه قرآن باقی مانده است. البته در این راستا ذکر دو نکته لازم است: یکی آن که مردم قدیمی شیراز با وجودی که صرفاً دروازه قرآن از میان دروازههای قدیمی شیراز باقی مانده به محل دروازههای قدیمی شیراز اشاره میکنند و دوم آن که این دروازهقرآنی هم که گفته شد تنها دروازهی باقیمانده از آن دوران است، در اوایل همین قرن شمسی، یعنی در سال ۱۳۱۵، توسط شهردار آن زمان شیراز تخریب شده و باری دیگر ساخته شده است.
دروازه قرآن در ورودی شیراز از سمت مرودشت واقع است. شهر مرودشت در شمال شیراز واقع شده و از آن با عنوان مهد تمدن ایران یاد میشود. چند تا از جاذبههای گردشگریای که عمدتاً به شیراز نسبت داده میشوند، از جمله تخت جمشید و نقش رستم، در واقع در مرودشت واقع اند، اما چون مرودشت فاصلهی کمی تا شیراز دارد عمدتاً از آنها با نام جاذبههای گردشگری شیراز یاد میشود.
۴- ارگ کریم خان
تاریخ شیراز بسیار غنی است و از همین رو دیدنیهای تاریخی زیادی در این شهر وجود دارند. یکی از معروفترین دیدنیهای تاریخی شیراز همین ارگ کریم خان است. سلسلهی زندیه، به سلطنت کریمخان زند، حکومتشان را بر ایران در سال ۱۱۲۹ شمسی آغاز کردند و توانستند ۴۵ سال بر ایران حکومت کنند. کریم خان شهر شیراز را پایتخت خود اعلام کرد و از همین رو بناهای زیادی مربوط به آن دوران در شیراز وجود دارند که معروفترینشان همین ارگ کریم خان است. در زمان خود کریم خان این ارگ به نوعی کاخ کریم خان بود و او و درباریان در آن زندگی میکردند، بعدها در دوران قاجار ارگ تبدیل به محل زندگی فرمانروایان محلی شد و پس از آن در دوران پهلوی از ارگ به عنوان زندان استفاده شد.
در حال حاضر این ارگ در مرکز شهر شیراز واقع است و قرار است به زودی به عنوان یک موزه مورد استفاده قرار گیرد.
۵- باغ ارم
این باغ از تمامی بناهایی که تاکنون ذکرشان رفت قدیمیتر است، هرچند که دقیقاً معلوم نیست در چه سالی ساخته شده است. در حال حاضر باغ ارم از دیدنیهای محبوب شیراز است و اکثر کسانی که به شیراز سفر میکنند به دیدن آن میروند. درون باغ ارم بسیار زیباست و یک باغ گیاهشناسی عالی هم در آن وجود دارد. ضمناً کسانی که به باغ ارم میروند این امکان را دارند که از فروشگاه صنایع دستی آنجا خرید کنند و یا با لباس سنتی شیراز عکس بگیرند.
بنای بسیار مشهور درون این باغ، یک بنای سه طبقه است که در دوران قاجار ساخته شده. ضمناً کل محوطهی این باغ بسیار باصفاست و واقعاً میتوان آن را نمادی از صفای شیراز انگاشت.
آدرس: خیابان ارم
۶- باغ دلگشا
این باغ هم یکی از زیباترین دیدنیهای شیراز است. باغ دلگشا مربوط به یک یا دو قرن پیش نیست، بلکه پیشینهی آن را به پیش از اسلام نسبت میدهند. این باغ در دورانهای مختلفی از تاریخ ایران، خصوصاً دوران صفویه، بسیار مشهور و عالی بوده و در چندین سفرنامه از زیباییها و صفای آن ستایش شده است.
در سفر به شیراز حتماً سری هم به باغ دلگشا بزنید. این باغ در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع شده و بنابراین به هیچ وجه نباید پس از دیدن از آرامگاه سعدی دیدن از این باغ را مغفول بگذارید.
آدرس: سعدیهی جنوبی
۷- باغ نارنجستان قوام
در دوران قاجاریه، در برخی مناطق کشور، خانها حکومت میکردند که این قضیه برای شیراز هم صادق است. زمان حکومت ناصرالدین شاه، خاندان قوام بودند که بر شیراز حکومت میکردند و در طی حکومتشان چندین بنا ساخته شده و باغ نارنجستان قوام را میتوان بهترینِ آنها دانست.
باغ نارنجستان قوام، که آن را با نام باغ قوام هم میشناسند، در واقع یک مجموعه است و کلیت آن در طی ۱۰ سال، تقریباً در ۱۴۰ سال پیش، میان سالهای ۱۲۵۷ و ۱۲۶۷، ساخته شده. این مجموعه بسیار زیباست و گفته میشود در ساخت آن از هفت هنر ایرانی استفاده شده است. در این مجموعه اندرونی، دیوانخانه، حسینیه، مکتبخانه، چند حمام و … وجود داشتهاند که البته اکثرشان باقی ماندهاند.
در سفر به شیراز میتوانید از این باغ هم دیدن کنید و در آن به قدمزدن بپردازید.
آدرس: خیابان لطفعلیخان زند
۸- باغ عفیفآباد
باغ عفیفآباد یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شیراز از نوع تاریخی است. این باغ، که با نام باغ گلشن هم شناخته میشود، معماری بسیار زیبایی دارد و در ساخت آن از عناصر معماری ایرانی استفاده شده است.
قدمت باغ به دوران صفویه میرسد، اما اوج استفاده و رونق باغ برمیگردد به دوران قاجاریه. در آن زمان است که زنی با نیم عفیفهخانم توجهی بسیار به این باغ روا میدارد و برای گسترش و زیبایی آن کلی هزینه میکند و اینگونه میشود که نام او روی باغ باقی میماند. در حال حاضر این باغ در اختیار ارتش است و یک موزهی سلاح هم در آن دایر است. این باغ بسیار زیباست و دلانگیز و دیدنِ آن توسط گردشگرانی که به شیراز سفر میکنند خالی از فایده نیست.
آدرس: خیابان عفیفآباد
۹- باغ جهاننما
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری تاریخی شیراز هم یک باغ است: باغ جهاننما. این باغ قدمتی تقریباً ۶۰۰ ساله دارد و تقریباً در تمامی دوران زندگی خود از اهمیتی بالا برخوردار بوده است، خصوصاً در دوران صفوی. گردشگران خارجیای که در دوران صفوی به ایران آمدهاند با شوق خاصی از لذت تماشا و قدمزدن در این باغ نوشتهاند.
ضمناً در دوران زندیه هم یک کوشک در مرکز این باغ به دستور کریمخان زند ساخته شده و هنوز پابرجاست. دیدن از این باغ هم میتواند یکی دیگر از تفریحاتی باشد که در سفر به شیراز میتوانید از آنها لذت ببرید. این باغ نزدیک آرامگاه حافظ واقع شده و بنابراین میتوانید پس از دیدن از آرامگاه حافظ به دیدن این باغ بروید.
آدرس: خیابان حافظیه
۱۰- مسجد نصیرالملک
مسجد نصیرالملک یا مسجد صورتی از شهرتی جهانی برخوردار است. در نوشتههای غربیهایی که به ایران سفر کردهاند اگر جستجو کنید میبینید که بسیار از معماری این مسجد نوشتهاند و بسیار آن را ستایش کردهاند. کاشیکاری زیبای این مسجد در کنار شیشههایی رنگی که در آن استفاده شدهاند موجب گردیدهاند که نمای این مسجد در درون بسیار زیبا باشد. این بنا تقریباً مربوط به ۱۳۰ سال پیش است و ساخت آن حدود ۱۲ سال زمان برده است.
این مسجد ۲۹۰۰ متری به دستور یکی از خانهای آن زمان شیراز یعنی میرزا حسنعلیخان که با نام نصیرالملک مشهور بوده ساخته شده است.
خوشبختانه این مسجد بسیار به باغ نارنجستان قوام نزدیک است و تنها ۳۰۰ متر از آن فاصله دارد. بنابراین با رفتنتان به خیابان لطفعلی خان زند هم میتوانید از باغ نارنجستان قوام دیدن کنید و هم از مسجد نصیرالملک.
۱۱- بازار وکیل
جاذبههای گردشگری شیراز که مربوط به دوران زندیه باشند، زیاد هستند اما قطعاً بازار وکیل جزو معروفترینهای آنهاست. این بازار در دوران زندیه به دستور کریمخان ساخته شده و یکی از قدیمیترین بازارهای سرپوشیدهی ایران است. این بازار هنوز هم پس از گذر سالها از ساخت آن فعال است و خردهفروشهای زیادی در آن فعالیت دارند. ضمناً این بازار در مرکز شهر شیراز و در نزدیکی ارگ کریمخان واقع است.
آدرس: میدان شهدا
۱۲- مسجد وکیل
این مسجد هم همچون بازار وکیل به دستور کریمخان ساخته شده و از بناهای تاریخی مربوط به دوران زندیه به شمار میرود. معماری این مسجد، چنانکه در تصویر میبینید، بسیار زیباست و خوشبختانه در نزدیکی بازار وکیل قرار گرفته و بنابراین با دیدن از بازار وکیل میتوانید خیلی سریع به دیدن این مسجد هم بروید.
۱۳- حمام وکیل
وضعیت حمام وکیل همچون بازار وکیل و مسجد وکیل است، یعنی به دستور کریمخان زند ساخته شده و بنایی تاریخی مربوط به دوران زندیه به شمار میرود. این حمام در نزدیکی مسجد و بازار وکیل واقع است و این یعنی بازدید از بازار وکیل در میان بسیاری از گردشگران همراه است با بازدید از مسجد و حمام وکیل. در حال حاضر از این حمام بسیار زیبا به عنوان موزه استفاده میشود. به شیراز اگر سفر کردید از این سه مکان تاریخی هم دیدن کنید.
۱۴- چاه مرتاض علی
یکی دیگر از مکانهای تاریخی مشهور شیراز چاه مرتاض علی است. این چاه در قسمت شمالی شهر شیراز، تقریباً در سمت دروازه قرآن، واقع شده و همانطور که از نام آن برمیآید چاهی ست که در گذشته محل نیایش فردی مؤمن با نام مرتاض علی بوده است. این چاه در طی سالیان پس از مرتاض علی هم مورد استفادهی برخی گوشهنشینان و معتکفان بوده و حتی باوری در میان مردم سنتی شیراز در آن منطقه وجود دارد و آن این است که کسی که ۴۰ شب و روز در این چاه عبادت کند هر حاجتی که داشته باشد برآورده خواهد شد.
۱۵- تختجمشید
تختجمشید در واقع در شهر مرودشت در شمال شیراز قرار دارد اما عمدتاً از آن با عنوان یکی از جاذبههای گردشگری شیراز یاد میکنند. این بنا، که با نام پرسپولیس هم شناخته میشود، در واقع در دوران هخامنشیان یک شهر بوده و پس از آن که توسط اسکندر مقدونی تخریب شده است رونق خود را از دست داده و امروزه صرفاً خرابههای آن باقی ماندهاند. گفته میشود در آن روزگار حدود ۴۰ هزار نفر در این منطقه زندگی میکردهاند و کلی کتابخانه و بنای زیبا در آن وجود داشتهاند که متأسفانه آنچنان که بسیاری از مورخان باور دارند اسکندر مقدونی کل تخت جمشید را به آتش کشیده و آن را ویران کردهاست.
با این حال پس از گذشت حدود ۲۵۰۰ سال از آن دوران، باز هم ویرانههای تخت جمشید گردشگران زیادی را به خود میخوانند، چه گردشگران خارجی و چه گردشگران ایرانی.
آدرس: استان فارس، شهر مرودشت
۱۶- نقش رستم
نقش رستم در نزدیکی تخت جمشید واقع شده. این بنا در واقع مجموعهای ست که در آن آرامگاههای برخی از شاهنشاهان هخامنشی قرار دارد از آرامگاه داریوش بزرگ گرفته تا خشایارشا و داریوش دوم.
جالب آن که آرامگاههای این شاهنشاهان در دل کوه واقع اند و بسیار منحصربهفرد و خاص هستند. در سفرتان به شیراز، اگر به تاریخ علاقه دارید، سری هم به روستای زنگیآباد در نزدیکی مرودشت بزنید و به دیدن این منطقه بروید.
********
۱۶ تا از جاذبههای تاریخی شهر شیراز را با هم دیدیم. این شهر باز هم از جاذبههای گردشگری تاریخی برخوردار است، ولی این ۱۶ تا از همه معروفتر هستند. اکنون نوبت به آن رسیده که به همراه یکدیگر مروری بر جاذبههای طبیعی این شهر داشته باشیم.
ضمناً برای سفر به شیراز و دیدن از جاذبههای تاریخی این شهر میتوانید از خدمات تور شیراز مرکز ساحل شنی استفاده کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو تور شیراز میتوانید با شمارهتلفن ۰۲۱۵۷۹۳۸ تماس بگیرید.
جاذبههای گردشگری طبیعی شیراز
سلایق متفاوت اند و علایق نیز. درصدی از گردشگرانی که به شیراز سفر میکنند عمدهی زمان خود را صرف دیدن از دیدنیهای تاریخی شیراز میکنند و درصدی دیگر به دیدن از دیدنیهای طبیعی شیراز میپردازند. آنچه که در این بین قابل توجه است این است که شیراز هم برای علاقهمندان به تاریخ و هم برای علاقهمندان به طبیعت گزینهای عالی و مناسب است. از جاذبههای طبیعی این شهر میتوان از موارد زیر نام برد:
۱۷- روستای قلات
روستای قلات از مرکز شهر شیراز حدود ۴۰ کیلومتر فاصله دارد، اما این روستا به حدی زیبا و دلانگیز است که ارزشِ آن را دارد که ۴۰ کیلومتر از شیراز فاصله بگیرید و به دیدن آن بروید.
هم طبیعت این روستا بسیار زیباست و هم آن که در دل خود دارای چند بنای تاریخی است که از مشهورترینِ آنها یکی میتوان به کلیسایی که در این روستا واقع است اشاره کرد و دو دیگر به حمامی که میگویند سعدی به استحمام در آن پرداخته است.
۱۸- گردشگاه هفتبرم
این گردشگاه دارای چند برکه است و از طبیعتی بسیار زیبا هم برخوردار است. در زبان محلی «برم» معنای برکه میدهد و گویا در گذشته این منطقه از هفت برکه برخوردار بوده، هرچند که امروز تعداد برکهها پایینتر از این رقم است.
خود اهالی شیراز در روزهای بهار به این منطقه میروند و از طبیعت فوقالعادهی آن لذت میبرند. شما هم اگر در روزهایی که آبوهوا در شیراز خوب بود به این منطقه بروید قطعاً پشیمان نخواهید شد.
گردشگاه هفتبرم در ۵۵ کیلومتری شهر شیراز واقع است.
۱۹- کوه سبزپوشان
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شیراز کوه سبزپوشان است. این کوه در جنوب شرقی شیراز، در فاصلهی ۳۱ کیلومتری، واقع شده و در میان اهل طبیعتِ آن منطقه محبوب است. کم نیستند کسانی که برای لذتبردن از هوای پاک آن منطقه و برای کوهنوردی به این کوه میروند. ضمناً در کوه سبزپوشان مقبرهی یک امامزاده هم وجود دارد.
این کوه در نزدیکی پیر بناب واقع شده و بنابراین با رفتنتان به کوه سبزپوشان میتوانید از پیر بناب هم دیدن کنید.
آدرس: ۳۱ کیلومتری شیراز، نزدیکی روستای کوشک بیدک
۲۰- پیر بناب
همانطور که در گفته شد، کوه سبزپوشان در نزدیکی پیر بناب است. پیر بناب اشاره دارد به منطقهای سرسبز در نزدیکی شیراز که در آن یک چشمهی عالی و بزرگ در میان درختان تنومند و مرتفع واقع است. ضمناً در این منطقه هم یک آرامگاه با نام آرامگاه شیخ اقطع وجود دارد.
۲۱- پارک ملی بمو
یکی دیگر از دیدنیهای طبیعی شیراز پارک ملی بمو است. این پارک در فاصلهی ۱۰ کیلومتری شهر شیراز قرار دارد و محل زندگی حیوانات مختلفی است، از جمله پلنگ، گوزن، آهو، عقاب و کفتار.
ضمناً پوشش گیاهی این منطقه هم مناسب است و گونههای مختلفی از گیاهان در آن وجود دارند. گفته میشود بیش از ۳۵۰ گونه گیاه در این منطقه قابل دیدن هستند.
سایر جاذبههای گردشگری شیراز
۲۲- حرم شاهچراغ
مقبرهی امامزادههای زیادی در شیراز وجود دارند و گفته میشود علت این امر ورود بسیاری از فرزندان و نوادگان امام هفتم شیعیان به ایران و قصد سفر آنها به سمت مشهد در پی امام هشتم شیعیان بوده است. اما در میان این امامزادگان، یک امامزاده وجود دارد که مقبرهی او تحت عنوان حرم شاهچراغ در سرتاسر ایران مشهور است. بر طبق اعتقاد شیعیان، مقبرهی دو برادر امام هشتم، یعنی محمد و احمد ابن موسی در این حرم قرار دارد. میگویند قدمت وجود بارگاه بر فراز مقبرهی این دو برابر به تقریباً ۸۰۰ سال پیش میرسد، اما بنایی که در حال حاضر در بالای مقبرهها قرار دارد و نام حرم شاهچراغ شناخته میشود در طی سالیان مختلف مورد بازسازیهای زیادی واقع شده تا به شکل امروزی درآمده است.
تعداد معدودی افراد مذهبی وجود دارند که به شیراز میروند و به زیارت حرم شاهچراغ نمیروند، وگرنه درصد قابل توجهی از مؤمنین به هنگام سفر به شیراز سری هم به حرم شاهچراغ میزنند.
آدرس: خیابان احمدی
۲۳- موزهی تاریخ طبیعی و تکنولوژی
یک موزهی مشهور در شهر شیراز وجود دارد که با عنوان موزهی تاریخ طبیعی و تکنولوژی شناخته میشود. این موزه، موزهای تازهتأسیس نیست بلکه نزدیک به ۴۵ سال از تأسیس آن میگذرد. در این موزه اشیای زیادی نگهداری میشوند از بخشهای بدن جانوران [همه نوع جانور] تا اشیای مربوط به دنیای تکنولوژی و هنر. اگر به موزهها علاقه دارید بد نیست از موزهی تاریخ طبیعی و تکنولوژی شیراز دیدن کنید.
این موزه در بلوار مدرس و خیابان آزادگان واقع است.
۲۴- مجتمع تجاری خلیج فارس
قرار نیست که مجتمعهای تجاری یا مراکز خرید شیراز را در زمرهی جاذبههای گردشگری شیراز بیاورم، اما مجتمع تجاری خلیج فارس به حدی در میان گردشگران محبوب است که نمیتوان سخنی از دیدنیهای شیراز به میان آورد و اشارهای به این مجتمع نکرد.
این مجتمع تجاری از لحاظ مساحت دوازهمین مرکز خرید بزرگ جهان است و از لحاظ تعداد فروشگاه رتبهی دوم را در اختیار دارد. در چند تا از ردهبندیهایی که در ارتباط با مراکز تجاری تفریحی منتشر شده، این مجتمع جزو چندتای اول بوده است.
در این مرکز خرید، یک هتل پنج ستاره، چند شهر بازی، بیش از ۲۵۰۰ فروشگاه، چند سینما و سالن ورزشی و استخر وجود دارند. یک خرید تفریحی فراموشنشدنی را میتوانید در مرکز خرید خلیج فارس شیراز تجربه کنید.
آدرس: ورودی شهر جدید صدرا
سخن آخر
به همراه یکدیگر نگاهی به بهترین جاذبههای گردشگری شیراز داشتیم. با وجودی که در این نوشتار سعی شد به طور کامل صحبت شود، هنوز نمیتوان این موارد را تمامی جاذبههای گردشگری شیراز دانست. شیراز شهری بزرگ با تاریخی غنی و طبیعتی عالی است و جاذبههای گردشگری آن آنقدر زیاد اند که نمیتوان در نوشتاری اینترنتی به معرفی تمامی آنها پرداخت. قطعاً تجربیات شما در راستای سفر به شیراز میتواند به ما و کاربران در راستای شناسایی دیدنیهای شیراز مفید باشد. لطفاً اگر تجربهای در این زمینه دارید از طریق قسمت نظرات آن را با ما و کاربران در میان بگذارید.
ضمناً عزیزانی هم که قصد سفر به شیراز و دیدن از جاذبههای گردشگری این شهر را دارند میتوانند از تورهای شیراز مرکز ساحل شنی استفاده کنند. جهت کسب اطلاعات لازم در مورد تور شیراز میتوانید تلفن را بردارید و با شمارهتلفن ۰۲۱۵۷۹۳۸ تماس بگیرید.