فرودگاه استانبول فرودگاهی تازهتأسیس در قسمت اروپایی این شهر است که در اواخر اکتبر سال 2018 رسماً افتتاح و از آوریل سال 2019 با ظرفیت کامل فعال شده و از همین سال هوانوردی تجاری فرودگاه آتاتورک به این فرودگاه منتقل شده است. فرودگاه استانبول بهعنوان بزرگترین پروژهی زیرساختی در تمامی تاریخ جمهوری ترکیه و به عنوان یک قطب بینالمللی ارتباطی بین اروپا، آسیا و آفریقا شناخته میشود و جایگاه مهمی در سفرهای هوایی بینالمللی دارد. در این نوشتار قصد داریم به فرودگاه استانبول و امکانات آن بپردازیم و همچنین نگاهی مختصر به پروازها و مسیرهای هوایی آن داشته باشیم. فرودگاه استانبول فرودگاهی بسیار بزرگ با امکانات متعدد و متنوع است و آشنایی با آن پیش از سفر میتواند کمک مؤثری در استفادهی بهتر از این امکانات و داشتن سفری آسوده و لذتبخش داشته باشد و همین هدف ما از معرفی فرودگاه استانبول در مجله گردشگری ساحل شنی است.
معرفی کلی فرودگاه بینالمللی استانبول
فرودگاه بینالمللی استانبول، که تا پیش از افتتاح رسمی با عنوان فرودگاه جدید استانبول شناخته میشد، پس از افتتاح رسمی با عنوان فرودگاه بینالمللی استانبول معرفی و پس از آن به همین اسم نامیده شد. یکی از مهمترین عواملی که منجر به احداث فرودگاه استانبول شد توسعهی قابل توجه هواپیمایی ترکیه بود، چرا که با توسعهی قابل توجه هواپیمایی ترکیه فرودگاه اصلی آن، یعنی فرودگاه آتاتورک در استانبول، پاسخگوی نیازهای این ایرلاین نبود.
عملیات تکمیل فرودگاه استانبول در چند فاز انجام خواهد شد و در حال حاضر صرفاً از بخشی از ظرفیت فرودگاه استفاده میشود. با استفاده از ظرفیت فعلی، این فرودگاه میتواند در سال نزدیک به 90 میلیون مسافر را پذیرش کند، اما این تعداد مسافر، با توجه به برآوردها، بسیار کمتر از ظرفیت آن پس از تکمیل کامل و بهرهگیری از ظرفیت صددرصدی آن، یعنی حدود 200 میلیون مسافر در سال، است. با تکمیل عملیات ساخت فرودگاه بینالمللی استانبول در سال 2027 این فرودگاه بهعنوان بزرگترین فرودگاه اروپا شناخته خواهد شد.
ترمینال فرودگاه استانبول بهشکلی طراحی شده که مسافران از زمان ورود خود به فرودگاه تا زمان پرواز یا خروج از فرودگاه به کلیهی امکانات و خدمات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند. ترمینال فرودگاه دارای دو طبقه یکی طبقهی ورودی و دیگری طبقهی خروجی است که هر یک خود به دو قسمت یکی برای پروازهای داخلی و دیگری برای پروازهای بینالمللی تقسیم میشود.
در طراحی این ترمینال از فناوریهای جدیدی از جمله BHS یا سیستم حمل چمدان، ORC برای بارکدگذاری چمدانها، ICS برای پیگیری چمدانها، سیستم EDS برای بازرسی چمدانها، سیستم EBS برای تحویل پیش از پرواز چمدانها و … استفاده شده است. این ترمینال علاوه بر این دارای قسمتی به نام Passenger Boarding Brdiges یا پل مخصوص سوارشدن مسافران به هواپیما ست که فرایند ورود مسافران به هواپیما را سرعت میبخشد.
هواپیماییها، مسیرها و مقاصد هوایی فرودگاه استانبول
همانطور که گفتیم فرودگاه استانبول هنوز به بهرهبرداری کامل نرسیده و مسلماً در آینده تعداد ایرلاینهایی که در این فرودگاه تردد میکنند بیشتر از چیزی خواهد شد که در حال حاضر است. ایرلاینهایی که در حال حاضر در فرودگاه استانبول تردد دارند شامل موارد زیر هستند:
- ایر آستانا قزاقستان
- ایر فرانس فرانسه
- هواپیمایی آسیانا کرهی جنوبی
- اطلس گلوبال ترکیه
- بریتیش ایرویز بریتانیا
- هواپیمایی جنوبی چین
- هواپیمایی اتیوپی
- هواپیمایی اوکراین
- کا.ال.ام هلند
- کُریَن ایر کره
- لوفتهانزا آلمان
- هواپیمایی عمان
- انور ایر ترکیه
- پگاسوس ترکیه
- الملکیه الاردنیه اردن
- هواپیمایی سعودی عربستان
- سیچوان ایرلاینز چین
- هواپیمایی سنگاپور
- سامان ایر تاجیکستان
- هواپیمایی تابان ایران
- ترکیش ایرلاینز ترکیه
تعداد مقاصد پروازی فرودگاه استانبول در حال حاضر 146 مقصد در کشورهای مختلف جهان است و انتظار میرود شمار مقاصد پروازی آن پس از تکمیل کامل به 350 مقصد برسد.
معرفی امکانات فرودگاه استانبول
1- شهر فرودگاه استانبول
نمیتوان به معرفی امکانات فرودگاه استانبول پرداخت و نامی از شهر فرودگاه استانبول نبرد چرا که بسیاری از امکانات فرودگاه در این منطقه واقع شدهاند. شهر فرودگاه استانبول منطقهای در نزدیکی فرودگاه است که طی عملیات ساخت فرودگاه احداث شده و به موازات ساخت فرودگاه در حال تکمیل است و اگرچه هدف اصلی از ساخت آن فراهمآوردن تمامی زیرساختها و برآوردهکردن نیازهای فرودگاه است، اما اهداف دیگری از جمله توسعهی اقتصادی و فرهنگی نیز در طراحی و ایجاد آن لحاظ شدهاند. شمار معدودی از فرودگاههای بینالمللی در تمامی جهان دارای شهر فرودگاهی هستند و در کشور ترکیه تنها فرودگاه استانبول دارای چنین شهرکیست. امکانات شهر فرودگاه، علاوه بر مسافرانی که از طریق این فرودگاه وارد استانبول میشوند، در اختیار شهروندان استانبول و تمامی مسافرانی که از طریق دیگر راههای ارتباطی وارد این شهر شدهاند نیز قرار داده میشوند.
شهر فرودگاه استانبول از قسمتهای مختلفی از جمله قسمت نوآوری، دانشگاه هواپیمایی، هتل، بیمارستان، آپارتمانهای مبله، خردهفروشی، فضای اداری، مرکز فرهنگی شامل بخشهای مختلفی از قبیل نمایشگاه، موزه، سالنهای همایش و … تشکیل شده است.
2- فروشگاهها
مسافرانی که از طریق فرودگاه استانبول سفر میکنند میتوانند، چه پیش از پرواز و چه پس از آن، از فروشگاههای متعدد این فرودگاه کالاهای مختلفی از جمله انواع پوشاک، اکسسوری، جواهرات، ساعت، لوازم خانگی، اسباب بازی، لوازم الکترونیکی و … را با معتبرترین برندهای جهانی خریداری کنند. برخی از فروشگاههایی که در قسمتهای مختلف فرودگاه استانبول قرار دارند بهصورت زیر هستند:
فروشگاههای ترمینال ورودی پروازهای خارجی (لندساید):
- Njoy Technology
- فروشگاه ملزومات سفر Ozturk
- فروشگاه سیگار
- خشکشویی Yigitalp
فروشگاههای ترمینال ورودی پروازهای بینالمللی (ایرساید):
- فروشگاه سیگار
فروشگاههای ترمینال ورودی پروازهای داخلی (لندساید):
- گلفروشی
- فروشگاه سیگار
فروشگاههای ترمینال ورودی پروازهای داخلی (ایرساید):
- فروشگاه سیگار
فروشگاههای ترمینال خروجی پروازهای بینالمللی (لندساید):
- فروشگاه پاشاباغچه (Pasabahce)
- لوازم جانبی فبلت فون
- Quichwrap
- فروشگاه سیگار
فروشگاههای ترمینال خروجی پروازهای بینالمللی (ایرساید):
- فروشگاه سیگار
فروشگاههای ترمینال خروجی پروازهای داخلی (لندساید):
- Quichwrap
- فروشگاه سیگار
فروشگاههای ترمینال خروجی پروازهای داخلی (ایرساید):
- فروشگاه جواهر Altinbas
- فروشگاه دی اند آر (D & R)
- فروشگاه امنانا (Emnana)
- فروشگاه سامسونت (Samsonite)
- فروشگاه سیگار
گذشته از این موارد فرودگاه استانبول دارای مرکز خرید معاف از مالیات (Duty Free) با مساحتی نزدیک به 55000 متر مربع است که شامل برندهای منتخب پوشاک، فروشگاه کلاسیک بدون مالیات و یک بازار برای فروش محصولات محلی است. قسمت معاف از مالیات فرودگاه از 9 قسمت مختلف شامل باغ مد، کاخ خانوادگی، تپههایHigh&Lux ، ساحل استایل و … است که هر کدام محصولاتی منطبق با اسمی که روی آن قرار دارد در اختیار مسافران قرار میدهد. اکسسوری، جواهرات، ساعت، لوازم الکترونیکی و … از جمله محصولاتی هستند که در فروشگاه معاف از مالیات فرودگاه عرضه میشوند.
در این قسمت از فرودگاه نیز از مدرنترین تکنولوژیهای روز استفاده شده است که امکان دیدن عینک، ساعت، لوازم آرایش و … روی بدن خریدار بدون امتحان واقعی آنها، با استفاده از آینهی جادویی، از جمله جالب توجهترین آنهاست. مسافران میتوانند علاوه بر خرید حضوری محصولات مورد نظر خود را بهصورت آنلاین، پیش از ورود به فرودگاه رزرو و خریداری کنند و پس از ورود به فرودگاه آنها را تحویل بگیرند.
3- خدمات بانکی
مهمترین امکانات و خدمات بانکیای که مسافران در ترمینال فرودگاه به آنها دسترسی دارند شامل موارد زیر هستند:
ترمینال ورودی پروازهای بینالمللی:
خودپرداز بانکهای Denizbank، Halkbank، is Bank، TEB، Yapi Kredi Bank، Vakifbank و Ziraat Bank
ترمینال ورودی پروازهای داخلی:
خودپرداز بانکهای Denizbank، TEB، Vakifbank، Yapi Kredi Bank، Ziraat Bank، Granat Bakn، HSBC،QNB Finansbank و Turkey is Bank
ترمینال خروجی پروازهای بینالمللی:
خودپرداز بانکهای Denizbank،QNB Finansbank، TEB، Turkey is Bank، Yapi Kredi Bank، Ziraat Bank
ترمینال خروجی پروازهای داخلی:
خودپرداز بانکهای Denizbank، TEB، Turkey is Bank، Yapi Kredi Bank، Yapi Kredi Bank و Halknamk
4- امکانات مخصوص افراد کمتوان
در فرودگاه استانبول امکانات متعددی برای افراد کمتوان درنظر گرفته شده است. پیادهروی قسمتهای مختلف فرودگاه، از جمله ورودیهای دوم و ششم تا میز راهنما و همچنین از محل جمعآوری چمدان تا خروجی، دارای شیارهای راهنمای افراد کمتوان هستند. اکثر آسانسورهای فرودگاه دارای دکمههایی با حروف خط بریل و همچنین اعلام هشدار به دو زبان ترکی و انگلیسی برای کمک به نابینایان و ناشنوایان هستند و علاوه بر این در بیشتر آسانسورها فضای کافی برای قرارگرفتن ویلچر در نظر گرفته شده است.
فرودگاه استانبول دارای 165 سرویس بهداشتی مخصوص افراد کمتوان است. این سرویسهای بهداشتی مجهز به دربهایی با سنسور دست برای بازشدن اتوماتیک و همچنین سیستم اعلام هشدار پربودن سرویس بهداشتی هستند. علاوه بر این مسافران کمتوان جسمی میتوانند از ویلچرهای مخصوص سرویس بهداشتی که در قسمتهای مختلف فرودگاه قرار داده شدهاند استفاده کنند.
پارکینگ فرودگاه دارای 916 جای پارک مخصوص افراد کمتوان است که نزدیک به ورودی هر طبقه از پارکینگ قرار داده شدهاند. بر اساس قواعد و استانداردهای مربوط به استفاده از پارکینگهای عمومی افراد کمتوان میتوانند با ارائهی مدارک مورد نیاز تا 15 روز بهصورت رایگان از پارکینگ فرودگاه استانبول استفاده کنند.
مسافران کمتوان همچنین میتوانند از طریق وروردیهای دوم و ششم به خودروهایی دسترسی داشته باشند که برای جابهجایی این افراد بین فرودگاه و مرکز شهر درنظر گرفته شدهاند. از جمله سایر امکانات رفاهی فرودگاه برای افراد کمتوان مسیرها و گذرگاههای مخصوص این افراد و همچنین زنان باردار برای عبور و مرور امن در فضاهای شلوغ، بهعنوان مثال در قسمت کنترل پاسپورت، است.
5- نمایشگاهها
فرودگاه دارای 2 نمایشگاه یکی نمایشگاه Ara Guler و دیگری A Victory Monument است. مورد اول نمایشگاهی است که عکسهای عکاس مشهور ترکی آرا گولر را به نمایش میگذارد و مورد دوم مربوط به مراحل ساخت فرودگاه استانبول است.
6- محل بازی
در بخش از پروازهای داخلی فرودگاه مکانی مخصوص برای بازی کودکان در نظر گرفته شده است.
7- نمازخانه
فرودگاه استانبول دارای 44 اتاق نمازخانه است که نیمی از آنها مخصوص آقایان و نیمی دیگر مخصوص خانمها هستند و مسافران میتوانند بهصورت رایگان از آنها استفاده کنند. مسئولان فرودگاه علاوه بر این در نظر دارند مسجدی با گنجایش 6000 نفر در شهر فرودگاه استانبول احداث کنند.
8- مرکز سلامت و زیبایی
فرودگاه استانبول دارای داروخانههای شبانهروزی برای داروهای با نسخه و بدون نسخه، لوازم شخصی مراقبت و بهداشت، لوازم مراقبت از کودکان، لوازم آرایشی، خدمات ماساژ، سالن اسپا، جوانسازی پوست، آرایشگاه با خدمات متنوع آرایش و پیراش، فروشگاه لنزهای طبی و زیبایی و بسیاری از محصولات و خدمات بهداشتی و زیبایی مورد نیاز مسافران است. موارد زیر بخشی از مراکز ارائهی خدمات بهداشتی و زیبایی در فرودگاه استانبول هستند:
ترمینال ورودی پروازهای بینالمللی (لندساید):
داروسازی ملک سلطان
ترمینال خروجی پروازهای داخلی (لندساید):
داروسازی بینالمللی
ترمینال خروجی پروازهای داخلی (ایرساید):
- فروشگاه Cleo
- عینک Dunya Goz Optik
- لوازم بهداشتی فلورمار
- محصولات آرایشی و بهداشتی ایووروشه
ترمینال خروجی پروازهای بینالمللی (ایرساید):
- اسپا Ambassador
- آرایشگاه Parisli Cemil Kuafor
9- مرکز تعمیر و نگهداری هواپیما
فرودگاه استانبول دارای یک مرکز پیشرفتهی تعمیر و نگهداری هواپیما است که با توجه به استانداردهای اتحادیهی اروپا و استانداردهای بینالمللی تأسیس شده و انتظار میرود در آیندهی نزدیک به یکی از پیشگامان جهان در این صنعت تبدیل شود.
10- رستورانها و کافهها
رستورانها و کافههای متعددی در فرودگاه استانبول انواع خوراکیها را در اختیار مسافران و همراهان آنان قرار میدهند. Burger King، Via Cafe، Gloria Jean’s Coffees، Mvnch و … از جمله رستورانهایی هستند که در ترمینالهای مختلف فرودگاه دارای شعبه هستند.
11- شرکتهای کرایهی خودرو
شمار زیادی از شرکتهای کرایهی خودرو در فرودگاه استانبول شعبه دارند. این دفاتر در طبقهی ورودی فرودگاه هستند.
12- هتل
هتل فرودگاه بینالمللی استانبول یکی از بزرگترین هتلهای فرودگاهی در سراسر جهان و البته بزرگترین در اروپا است. هتل فرودگاه استانبول دارای 277 اتاق در لندساید و 174 اتاق در ایرساید است و تمامی مسافران امکان استفاده از اتاقهای لندساید را دارند. اتاقهای قسمت ایرساید هتل فرودگاه بعد از باجهی کنترل پاسپورت قرار دارند و تنها مسافرانی میتوانند در آنها اقامت کنند که با پروازهای بینالمللی وارد فرودگاه شدهاند.
اتاقهای قسمت لندساید هتل به امکاناتی از جمله وای فای رایگان، خوراکی و نوشیدنیهای سلف سرویس، تلویزیون هوشمند، نورپردازی ویژه، سرویس بهداشتی با طراحی خاص، باشگاه و … دسترسی دارند. قسمت ایرساید هتل دارای اتاقهایی است که بهخصوص مناسب برای افرادی هستند که از فرودگاه استانبول به عنوان یک فرودگاه ترانزیت استفاده میکنند. مسافرانی که قصد استفاده از اتاقهای این قسمت از هتل را دارند باید دستکم یکی از اتاقهای آن را برای 4 ساعت رزرو کنند. این قسمت از هتل علاوه بر این دارای فضایی برای برگزاری جلسات کاری برای مسافرانی است که بهخاطر سفرهای کاری وارد فرودگاه استانبول شدهاند.
13- پارکینگ
فرودگاه استانبول دارای بزرگترین پارکینگ طبقاتی ساختهشده زیر یک سقف، با گنجایش 40.000 خودرو، است که در ساخت آن پیشرفتهترین تکنولوژیهای روز دنیا استفاده شده. استفاده از فناوریهای پیشرفته این امکان را فراهم ساخته تا مسئولان پارکینگ فرودگاه بتوانند خدماتی از جمله موارد زیر را به مسافران ارائه کنند:
- نگهبانی 24 ساعته با دوربینهای پیشرفته
- ردیابی خودروها با استفاده از اپلیکیشن Where is my Car
- امکان پرداخت اتوماتیک هزینهی استفاده از پارکینگ
- پارک سریع و راحت خودروها با استفاده از سیستم مسیریابی خودروها
- و …
مسافرانی که قصد دارند از پارکینگ فرودگاه استانبول استفاده کنند میتوانند آن را برای 4، 7، 15 و 30 روز بسته به نیاز خود رزرو کنند.
چگونگی تردد بین فرودگاه بینالمللی استانبول و مرکز شهر و برعکس
برای رفتن از فرودگاه به مرکز شهر استانبول میتوان از تاکسی و اتوبوس شاتل فرودگاه استفاده کرد. مسافران میتوانند با استفاده از شاتلهای Habaist، IETT و Seyahat از فرودگاه به شهر بروند. تاکسیهای فرودگاه به سه فرم سیاه، آبی و نارنجی، که به ترتیب با حروف E، D و C نیز نشان داده میشوند، در فرودگاه حضور دارند. این تاکسیها در هر دو طبقهی ورودی و خروجی فرودگاه حضور دارند. علاوه بر اینها ایستگاه متروی فرودگاه استانبول بهزودی احداث خواهد شد و بدین ترتیب مسافران میتوانند با سهولت بیشتر و با هزینهی کمتری بین شهر و فرودگاه تردد کنند.
سخن آخر
در این نوشتار با فرودگاه بینالمللی استانبول و امکانات متعدد آن آشنا شدیم. همانطور که گفتیم این فرودگاه بینالمللی طرحی بسیار گسترده است که پس از تکمیل، عنوان بزرگترین فرودگاه اروپا را به خود اختصاص خواهد داد. احداث این فرودگاه علاوه بر تمامی مزایایی که برشمردیم باعث افزایش تعداد گردشگرانی شده که در سال از ترکیه دیدن میکنند و این شامل گردشگران ایرانی هم میشود. چنانچه شما نیز از این فرودگاه دیدن کردهاید تجربیات خود از حضور در آن را با ما در میان بگذارید تا این فرودگاه را با جزئیات بیشتری به دیگر مخاطبان بشناسانیم.
درصورتیکه تا کنون وارد این فرودگاه نشدهاید، اما تمایل به سفر به ترکیه و بازدید از فرودگاه بهعنوان یکی از جاذبههای گردشگری این شهر را دارید میتوانید از خدمات ساحل شنی در تور استانبول استفاده کنید. برای کسب اطلاعات کامل در این ارتباط میتوانید با استفاده از شماره تلفن 02157938 با ما تماس بگیرید. ضمناً امکان رزرو بلیط هواپیما استانبول نیز از طریق تماس با شمارهتلفن ذکر شده فراهم است.
منابع: