یکی از مهمترین نکاتی که لازم است برای داشتن یک سفر هوایی خوب و آسوده، بهویژه در پروازهای خارجی و طولانیمدت، مورد توجه قرار دهید کلاس پروازی بلیطیست که رزرو میکنید. در این راستا، در این نوشتار قصد دارم به معرفی انواع کلاس پرواز و ویژگیها و امکانات آنها بپردازم. با مطالعهی این نوشتار میتوانید با آگاهی بیشتری نسبت به رزرو بلیط هواپیما اقدام کنید و پروازی بهتر و مطلوبتر را تجربه کنید.
شما عزیزان میتوانید ضمن مطالعهی این مطلب برای دریافت مشاوره دربارهی بهترین کلاس پروازی به مقصد مورد نظر خود و همچنین رزرو بلیط هواپیما داخلی و خارجی از طریق شمارهتلفن 02157938 با مرکز ساحل شنی تماس بگیرید و از راهنمایی کارشناسان ما برای رزرو بهترین و مقرونبهصرفهترین بلیط هواپیما استفاده کنید.
آشنایی کلی با انواع کلاس پرواز
همانطور که اشاره کردم کلاس پرواز یکی از فاکتورهای مهم بلیط هواپیماست و مستقیماً بر کیفیت پرواز تأثیر میگذارد. برای رزرو بلیط هواپیما لازم است حتماً کلاس پروازی مورد نظر خود را نیز انتخاب کنید و مسلماً برای این کار باید با انواع کلاسها و مشخصات هر یک آشنا باشید.
البته کلاس سفر تنها به سفرهای هوایی و پروازها اختصاص ندارد و تقریباً تمامی وسایل نقلیه از جمله هواپیما، کشتی، اتوبوس، قطار و … نیز دارای کلاسبندی هستند. کلاسبندی یک وسیلهی نقلیه اندکی با دیگر وسایل نقلیه تفاوت دارد، اما تمامی وسایل نقلیه به طور کلی بهصورت کلاس درجه یک، کلاس درجه دو و … دستهبندی میشوند. کلاس سفر در هواپیما کلاس پرواز نامیده شده و بهصورت زیر تعریف میشود:
- کلاس فرست یا درجهی یک (First Class)
- کلاس بیزنس یا تجاری (Business Class)
- کلاس پریمیوم اکونومی یا اقتصادی برتر (Premium Economy Class)
- کلاس اکونومی یا اقتصادی (Economy Class)
کلاس فرست، همانطور که از نام آن پیداست، دارای بهترین کیفیت پرواز است و کلاس اکونومی در پایینترین رده از نظر کیفیت قرار دارد. در مقابل، قیمت بلیط کلاس فرست از تمامی کلاسهای پرواز بیشتر است، و حتی فاصلهی بسیار زیادی با کلاس قبل خود یعنی کلاس بیزنس دارد، و این در حالی است که بلیط هواپیما کلاس اکونومی از همه ارزانتر است.
البته این امکان وجود دارد که ایرلاینهای مختلف هر یک نامی اختصاصی برای این کلاسها انتخاب کرده باشند، اما این نامها معادل همان اسامیای هستند که در فهرست بالا آمدند. نکتهی دیگر اینکه اگرچه کلاسهای پروازی مشابه در ایرلاینهای مختلف ویژگیها و امکاناتی نزدیک به هم دارند، اما این ویژگیها و امکاناتشان کاملاً یکسان و برابر نیستند و این امکان وجود دارد که بهعنوان مثال کلاس اکونومی یک ایرلاین بسیار بهتر از کلاس اکونومی ایرلاین دیگر باشد و حتی با کلاس بیزنس آن برابری کند. در واقع این فاکتور یکی از جنبههای رقابت ایرلاینهای مختلف در جلب رضایت مسافران است.
بد نیست در اینجا به این نکته اشاره کنم که اگرچه، بر اساس آنچه دربارهی کلاسهای پروازی گفتم، هواپیما به حداکثر 4 کابین تقسیم میشود و مسافران در یکی از این 4 کابین جای میگیرند، با این حال هر کابین، یا به عبارت دیگر هر کلاس پروازی، خود دارای دستهبندی داخلی نامرئیای است که صندلیهای مختلف آن را از نظر کیفیت متمایز از هم میکند. بهعنوان مثال این امکان وجود دارد که دو صندلی که در کابین کلاس اکونومی در کنار هم قرار گرفتهاند، از نظر کیفیت پرواز دقیقاً مشابه هم نباشند و مثلاً مسافر یکی سقف بار مجاز بیشتر و یا امکان کنسلکردن بلیط با پرداخت جریمهی کمتری را داشته باشد. این دستهبندیهای درونی کلاسهای پروازی از طریق فاکتور دیگری از بلیط هواپیما به نام کلاس نرخی تعریف میشوند که در این نوشتار به آن نخواهیم پرداخت، چرا که هدف ما بیان ویژگیهای کلی هر کلاس پروازی و تفاوتهای عمده، و نه جزئی، هر صندلی هواپیما با دیگر صندلیها است.
1- کلاس فرست (درجهیک) | یک اتاق هتل داخل هواپیما
گفتم که کلاس پرواز فرست گرانترین کلاس پرواز است و حقیقت این است که شمار اندکی از مسافران توانایی خرید بلیط این کلاس را دارند. مسافرانی که با بلیط فرست کلاس سفر میکنند به امکانات بیشتری، نسبت به دیگر کلاسها، دسترسی دارند و علاوه بر این پیش از پرواز و پس از آن نیز خدمات ویژهای دریافت میکنند که در ادامه بیشتر دربارهی آنها توضیح خواهیم داد.
تاریخچهی کلاس پروازی فرست کلاس
در ابتدای ابداع هواپیما و طی نخستین پروازهای مسافری تمامی مسافران با پرداخت مبلغی یکسان برای یک پرواز، در صندلیهایی که همگی در یک کابین قرار داشتند و از نظر امکانات مشابه هم بودند جای میگرفتند؛ اما با پیشرفت هواپیماها و افزایش تعداد پروازهای هوایی، ایرلاینها بهتدریج به فکر ارائهی بلیط هواپیما با دو نرخ برای دو کلاس درجهی یک و درجهی دو، که در آن زمان Coach Class نامیده شد، افتادند. به تدریج استانداردهای مشخصی برای این دو کلاس پرواز تعیین شده و کلاسهای دیگری نیز به آنها افزوده شدند. در هواپیماهای قدیمی ملخی صندلیهای کلاس درجهی یک در انتهای هواپیما قرار داده میشدند تا مسافران سر و صدای کمتری تحمل کنند، اما در هواپیماهای جت امروزی صندلیهای این کلاس در قسمت جلوی هواپیما و نزدیک به کابین خلبان واقع شدهاند.
بحرانهای اقتصادی اوایل قرن بیستویکم و تغییر سیاستهای مالی ایرلاینها باعث شدهاند تا بهتدریج کلاس فرست هواپیماها جای خود را به کلاس تجاری پیشرفته بدهد و برخی از ایرلاینها نیز در تلاش اند با افزایش کیفیت خدمات ارائهشده به مسافران کلاس تجاری، ضرورت وجود کلاسی به عنوان کلاس فرست را از بین ببرند. با این حال برخی از ایرلاینها دست به تعریف دوبارهی کلاس پرواز فرست زدهاند و بهعنوان مثال برای ارتقای کلاس فرست پروازهای خود و متمایزکردن آن از کلاس بیزنس، برای مسافران این کلاس سوئیتهای کاملاً مجزایی، با امکانات رفاهی بیشتر از قبل، در هواپیما درنظر گرفتهاند.
امکانات و ویژگیهای کلاس پرواز فرست
کلاس فرست بینالمللی مطابق با تعریف استاندارد جهانی دارای صندلیهایی با 48 تا 89 سانتیمتر عرض و 147 تا 239 سانتیمتر جای پا، یعنی فاصلهی بین انتهای یک صندلی تا ابتدای صندلی جلویی، است. این اندازهها برای کلاس فرست پروازهای داخلی معمولاً بهترتیب بین 46 تا 56 و 86 تا 173 سانتیمتر هستند. همانطور که گفتیم امکانات کلاسهای پروازی در ایرلاینهای مختلف دقیقاً مشابه هم نیستند و برای ذکر ویژگیها و امکانات دقیق کلاس فرست باید این مشخصات را دربارهی یک ایرلاین خاص بررسی کنیم، اما بهطور کلی مسافران کلاس فرست به امکاناتی از جمله سرویس بهداشتی شخصی، صندلیهای تختخوابشو، منوی غذای گرم متنوع با پذیرایی ویژه، امکانات تفریحی، میز کار و … دسترسی دارند. در بسیاری از موارد مسافران سایر کلاسها اجازهی ورود به قسمت کلاس فرست را ندارند.
گذشته از این امکانات، مسافرانی که با بلیط کلاس پروازی فرست سفر میکنند از مزایایی پیش و پس از پرواز برخوردار اند که مسافران دیگر کلاسها از آنها بهرهای ندارند. انتقال مسافران از هتل، منزل و … با خودروهای لوکس به فرودگاه و برعکس، لانژ مخصوص انتظار پرواز و خدمات CIP، گیت ویژه، اولویت در ورود به و خروج از هواپیما و … از جملهی این امتیازات هستند.
همانطور که گفتم برخی از ایرلاینها در حال توسعه و بهبود کیفیت کلاس فرست خود هستند. بهعنوان مثال ایرلاین سنگاپور در پروازهای خود بالاترین سطح کلاس فرست که شامل کابین کاملاً مجزا و تختخواب 2 متری مجزا از فضای مبله است را در اختیار مسافران قرار میدهد. هواپیمایی اتحاد در سال 2014 سوئیتهای سه اتاقهای را که The Residence نامگذاری شدهاند بهعنوان کلاس فرست هواپیماهای خود معرفی کرد. این سوئیتها دارای اتاق خواب با تختخواب دونفره، فضای مخصوص غذاخوری، سرویس بهداشتی شامل دستشویی و دوش و بسیاری موارد دیگر هستند.
هواپیمایی امارات و با فاصلهی کمی از آن هواپیمایی ایر فرانس برای نخستین بار کلاس فرست را بهشکل یک سوئیت کاملاً مجزا در برخی از هواپیماهای خود طراحی کردند. افزون بر این دو هواپیماییهای اندونزیا، سنگاپور، هواپیمایی ژاپن، کاتای پاسیفیک، اتحاد، هواپیمایی کره، لوفتهانزا، سوئیس، آل نیپون ایرویز و عمانایر هواپیماییهای هستند که کلاس فرست آنها در سالهای اخیر بهعنوان بهترینها در جهان شناخته شدهاند.
گفتم که بعضی از ایرلاینها از اسامی دیگری برای نامگذاری کلاس فرست خود استفاده میکنند. ایرلاینهایی که دارای کلاس پرواز فرست در پروازهای بینالمللی خود هستند شامل موارد زیر اند (موارد داخل پرانتز نامی است که ایرلاین مورد نظر به کلاس فرست دادهاست):
- ایر چاینا
- ایر ایندیا (کلاس مهاراجه)
- آل نیپون ایرویز ژاپن
- دراگون ایر هنگ کنگ
- کاتای پاسیفیک هنگ کنگ
- هواپیمایی شرق چین
- هواپیمایی جنوب چین
- گارودا ایندونزیا اندونزی
- خطوط هوایی ژاپن (JAl SUITE)
- خطوط هوایی کره (Kosmo Suite)
- شانگهای ایرلاینز
- هواپیمایی سنگاپور (Suite Class)
- تای ایرویز اینترنشنال تایلند (Royal First Class)
- ژیامن ایرلاینز چین
- ایر فرانس (La Première Class)
- بریتیش ایرویز
- لوفتهانزا
- خطوط هوایی بینالمللی سوئیس (SWISS First Class)
- هواپیمایی امارات
- هواپیمایی اتحاد (Diamond Firsr Class)
- کویت ایرویز
- عمان ایر
- قطر ایرویز
- هواپیمایی سعودی
- امریکن ایرلاینز (Flagship First)
- کانتاس استرالیا
- تاگ آنگولا ایرلاینز آنگولا
2- کلاس پرواز بیزنس (تجاری) | فرست کلاس آینده
کلاس پرواز بیزنس یا تجاری از نظر کیفیت بعد از کلاس فرست قرار دارد و اگرچه قیمت بلیط آن فاصلهی نسبتاً زیادی با کلاس پروازی فرست دارد، امکانات و ویژگیهای آن معمولاً آنقدر خوب هستند که توقعات اکثر مسافران را برآورده کنند. تمامی مسافران با پرداخت بهای بلیط این کلاس میتوانند از آن استفاده کنند و نام بیزنس یا تجاری به معنی این نیست که این کلاس پروازی مختص تجار است. اگرچه همچنان تصور عمومی و روال کار رایج ایرلاینها به این صورت است که کلاس بیزنس را بین دو کلاس فرست و اکونومی، یا پریمیوم اکونومی، در نظر بگیرند، اما روند تغییرات کلاسهای پروازی در بسیاری از ایرلاینها بهشکلی است که، همانطور که گفتیم، با حذف کلاس فرست، کلاس بیزنس را بهعنوان باکیفیتترین کلاس خود معرفی کنند.
تاریخچهی کلاس پرواز بیزنس یا تجاری
کلاس بیزنس در اواخر دههی 70 قرن نوزدهم شکل گرفت و نحوهی پیدایش آن به این صورت بود که بعضی ایرلاینها تصمیم گرفتند که بخشی از مسافران کلاس درجهی دو را با دریافت مبلغی بیشتر در جلوترین ردیف این کلاس و درست پشت سر مسافران کلاس درجهی یک قرار دهند و در ازای دریافت مبلغ بیشتر خدمات و امکانات بیشتری را نیز در اختیار این مسافران قرار دهند، یعنی درست همان چیزی که در تعریف کلاس بیزنس امروزی وجود دارد. بهتدریج ایرلاینهایی که از این سیستم استفاده میکردند افزایش یافتند، اما دیری نگذشت که بسیاری از این شرکتها مورد اعتراض مسافران کلاس درجهی دو قرار گرفتند و مجبور به برقراری سیستم سابق شدند.
در سالهای بعد دستهبندی سهتایی کلاسهای پروازی در هواپیماهای مافوق صوت بهصورت گستردهتری به اجرا درآمد و این هواپیماها به سه دستهی کلاس درجهی یک فراصوت، کلاس تجاری مادون سرعت صوت و کلاس اکونومی یا اقتصادی تقسیم شدند. در سال 1978 بریتیش ایرویز کابینی را در هواپیماهای خود جای داد که Club World نامیده شد و مسافران آن از امکانات بیشتری نسبت به کلاس اکونومی برخوردار بودند و هدف این ایرلاین تفکیک هرچه دقیقتر مسافرانی که برای امور تجاری سفر میکردند از گردشگران، که اکثراً از کلاس اکونومی استفاده میکردند، بود. در همان سال هواپیماییهای پان امریکن و ایرفرانس نیز کلاسی به نام کلاس بیزنس را به هواپیماهای خود اضافه کردند و البته این در حالی است که ایرلاین کانتاس استرالیا ادعا میکند که او بوده کلاس بیزنس را برای اولین بار، در سال 1979، به اجرا گذاشته است.
امکانات و ویژگیهای کلاس بیزنس یا تجاری
کلاس بیزنس امکانات و ویژگیهایی را در اختیار مسافران قرار میدهد که بهطور چشمگیری بهتر از کلاس اکونومی هستند. با این حال استفاده از این کلاس پروازی بیشتر در پروازهای خارجی و طولانیمدت صرفهی اقتصادی دارد و بسیاری از مسافران در تمامی کشورهای جهان ترجیح میدهند در پروازهای داخلی از کلاس اکونومی یا اقتصادی استفاده کنند. امکانات کلاس بیزنس تا حدی مشابه امکانات کلاس فرست اند اما از نظر کیفیت تفاوت بسیاری با این کلاس دارند. معمولاً مسافران کلاس عادی اجازهی ورود به قسمت کلاس تجاری را ندارند، اما مسافران کلاس فرست در بیشتر موارد از این امکان برخوردار اند.
صندلیهایی که در حال حاضر در کلاس تجاری مورد استفاده قرار میگیرند عموماً تختخوابشو هستند و بهطور کلی به یکی از اشکال زیر اند:
الف) صندلیهای گهوارهای
این صندلیها بین 150 تا 160 درجه خم میشوند و در مقایسه با صندلیهایی که در قسمت اکونومی قرار دارند فضای پای بسیار بیشتری دارند. فاصلهی بین این صندلیهای کلاس بیزنس بین 97 تا 202 سانتیمتر و اندازهی این صندلیها هم بین 44 تا 86 سانتیمتر است. در حال حاضر بیشتر ایرلاینها از صندلیهای تختخوابشوی زاویهدار در قسمت بیزنس استفاده میکنند، با این حال صندلیهای گهوارهای همچنان توسط برخی از ایرلاینها بهخصوص برای پروازهای داخلی و کوتاهمدت مورد استفاده قرار میگیرند.
ب) صندلیهای تختخوابشو زاویهدار
زاویهی این صندلیها تقریباً به 170 درجه میرسد و اگرچه مسافران میتوانند در آن بهراحتی بخوابند، با این حال این صندلیها کاملاً تختخوابشو، موازی با سطح زمین، نیستند. فاصلهی این نوع صندلی از صندلی جلویی بین 140 تا 170 سانتیمتر و عرض آن بین 46 تا 58 سانتیمتر است.
ج) صندلیهای کاملاً تختخوابشو
این صندلیها امکان بازشدن کامل، بهصورتی که درست مثل یک تختخواب موازی با سطح زمین باشند، را دارند و اگرچه عموماً در کلاس پرواز فرست از آنها استفاده میشود، برخی از ایرلاینها مثل بریتیش ایرویز در کابینهای Club World آنها را به کار میگیرند.
د) صندلیهای کابین
این صندلیها بهگونهای طراحی شدهاند که حریم شخصی مسافران را بهصورت حداکثری تأمین کنند. چیدمان این صندلیها بهصورت 1-2-1 در فضایی بزرگ از هواپیماست و در هر طرف صندلی حدود چهارپا فاصله، برای حفظ حریم شخصی، وجود دارد.
قسمت بیزنس، والبته فرست، برخی از ایرلاینها علاوه بر این دارای صندلیهایی به نام صندلیهای هرینگبون هستند. صندلیهای هرینگبون صندلیهایی هستند که در کلاس فرست، و گاهی در کلاس بیزنس، هواپیماهای بزرگ برای دسترسی راحت به صندلیهای کاملاً تختخوابشو قرار میگیرند. این صندلیها امکان تغییر زاویه و چرخش دارند و به همین خاطر فضای کمتری از کابین را اشغال میکنند. ترتیب قرارگیری این صندلیها شباهت بسیاری به استخوانهای ماهی دارد و این دلیل نامیدن آنها با واژهی هرینگبون است.
مسافران کلاس پرواز بیزنس همانند کلاس فرست با نوشیدنی و غذاهای متنوع، با کیفیتی بسیار بالاتر از کلاس اکونومی، پذیرایی میشوند. تعداد وعدههای غذایی این کلاس بین 3 تا 5 وعده است و مسافران میتوانند از نوشیدنیهای بسیار متنوع موجود در بار این قسمت از هواپیما نیز استفاده کنند. برخی از ایرلاینها این امکان را برای مسافران کلاس بیزنس فراهم میکنند که غذاهایی خارج از منوی معمول ایرلاین را پیش از سفر سفارش دهند.
همانندکلاس فرست این امکان وجود دارد که برخی از هواپیماییها اسامی دیگری برای کلاس بیزنس یا تجاری خود انتخاب کنند که برخی از آنها شامل موارد زیر هستند:
- ایر لینگاس (پریمیر کلاس)
- ایرفلوت (کلاس پرزیدنت برای پروازهای طولانی و پریمیر برای پروازهای کوتاه و میانمدت)
- ارولینیاس آرژانتیانس (Club Cóndor)
- آئرومکزیکو (کلاس پریمیر)
- هواپیمایی الجزایر (Rouge Affaires)
- ایر استرال (Club Austral)
- ایرکالین (Hibiscus class)
- ایر کانادا (Signature Class و کلاس بیزنس بینالمللی برای پروازهای بینالمللی و کلاس بیزنس شمال آمریکا و Executive Class برای پروازهای داخلی)
- ایر چاینا (Capital Pavilion)
- ایر گرینلند (Nanoq Class)
- ایر ایندیا (Executive Class)
- ایر نیوزلند (بیزنس پیریمر)
- ایر سیشل (Pearl Class)
- ایر آسیا ایکس (Premium Flatbed)
- آلاسکا ایرلاینز (فرست کلاس)
- آلیتالیا (Magnifica برای پروازهای بلندمدت و Ottima برای پروازهای کوتاهمدت)
- آل نیپون ایرویز (Club ANA برای پروازهای بینالمللی و پریمیوم کلاس برای پروازهای داخلی)
- امریکن ایرلاینز (Domestic First Class و Flagship Business)
- بانکوک ایرویز (Blue Ribbon Class)
- بریتیش ایرویز (Club Suite، Club World، Club World London City و Club Europe)
- چاینا ایرلاینز (Dynasty Class و پریمیوم کلاس)
- کوپا ایرلاینز (Clase Ejecutiva)
- دلتا ایرلاینز (فرست کلاس، Delta One، Business Elite و Delta One Suite)
- هواپیمایی مصر (Horus)
- هواپیمایی اتیوپی (Cloud Nine)
- هواپیمایی اتحاد (Pearl Business و Business Studio)
- اوا ایر (Premium Laurel و Royal Laurel)
- فیجی ایرویز (Tabua Class)
- گارودا ایندونیزیا (Executive Class)
- گلف ایر (Falcon Gold)
- هاوایین ایرلاینز (بیزنس کلاس و فرست کلاس برای پروازهای داخلی و پریمیوم بیزنس کلاس برای پروازهای بینالمللی)
- ایبریا ایرلاین (بیزنس کلاس و بیزنس پلاس)
- ایسلندایر (Saga Class)
- ایران ایر (هما کلاس)
- خطوط هوایی ژاپن (JAL Business Class برای پروازهای بینالمللی و Class J برای پروازهای داخلی)
- جت بلو (Mint)
- کنیا ایرویز (Premiere World)
- کاالام (World Business Class)
- هواپیمایی کره (Prestige Class)
- لان ایرلاینز (Premium Business)
- لوت پولیش ایرلاینز (فقط برای بوئینگ 787 Elite Club)
- هواپیمایی ماهان (پریمیوم اکونومی برای بعضی از پروازها)
- مالزی ایرلاینز (Golden Club Class)
- هواپیمایی خاور میانه (Cedar Class)
- نپال ایرلاینز (Shangrila Class)
- نوک اسکوت (ScootBiz)
- المپیک ایر (برای برخی از پروازها Gold Business Class یا distinguished class)
- هواپیمایی بینالمللی پاکستان (Business Plus+)
- فیلیپین ایرلاینز (Mabuhay Class)
- الملکیه الاردنیه (Crown Class)
- هواپیمایی سعودی (درجة الأفق یا Horizon Class)
- هواپیمایی اسکاندیناوی (فقط برای پروازهای داخل اروپا SAS PLUS)
- اسکوت (ScootBiz)
- سنگاپور ایرلاینز (Raffles Class)
- اسپایس جت (SpiceBiz)
- سوئیس اینترنشنال ایرلاینز (SWISS Business)
- تاگ آنگولا ایرلاینز (Executiva Class)
- تاپ پرتغال (TAP Executive)
- تام ایرلاینز (Executiva Class و Classic Class)
- تای ایرآسیا ایکس (Premium Flatbed)
- تای ایرویز (Royal Silk Class)
- یونایتد ایرلاینز (برای پروازهای بینالمللی United Polaris، برای پروازهای محلی United Business و برای پروازهای داخلی United First)
- ویرجین آتلانتیک (Upper Class)
- ویرجین استرالیا (Domestic Business و International Business)
3- کلاس پروازی پریمیوم اکونومی | کلاسی راحت و مقرونبهصرفه
کلاس پریمیوم اکونومی کلاسی بین کلاس اکونومی و کلاس بیزنس است و از نظر قیمت بلیط، امکانات و راحتی در میان این دو کلاس قرار دارد. کلاس پریمیوم اکونومی، نسبت به دیگر انواع کلاس پرواز کلاسی جدید است. اگرچه تلاشهایی برای تدوین استانداردهایی در ارتباط با شرایط کلاس پریمیوم اکونومی صورت گرفته همچنان این کلاس پروازی در موقعیتهای مختلف، مثلاً در پروازهای داخلی و خارجی، پروازهای کمهزینه، پروازهای محلی و در بین ایرلاینهای مختلف و … دارای مشخصههای متفاوتی است.
تاریخچهی کلاس پریمیوم اکونومی
کلاس پروازی پریمیوم اکونومی برای اولین بار در سال 1991 توسط اوا ایر، که یک ایرلاین تایوانی است، مورد استفاده قرار گرفت. این هواپیمایی برای اولین بار کلاسی به نام Evergreen Class را معرفی کرد که کلاسی بهتر از کلاس اکونومی آن اما پایینتر از کلاس بیزنس بود. کلاس پریمیوم اکونومی با اسامی دیگری از جمله elite economy class و economy plus class هم شناخته میشود. اگرچه در حال حاضر استفاده از کلاس پریمیوم اکونومی فراگیری دیگر کلاسها را ندارد، اما شمار ایرلاینهایی که تمایل به استفاده از آن دارند در حال افزایش است.
امکانات و ویژگیهای کلاس پریمیوم اکونومی
همانطور که از نام کلاس پرواز پریمیوم اکونومی مشخص است این کلاس در واقع همان کلاس اکونومی کلاسیک با امکانات و مزایایی بیشتر است. این امکانات و مزایا، بهصورت محدودتر، بیشتر مواردی هستند که مسافران کلاس بیزنس از آنها برخوردار اند. شاید بتوان مهمترین برتری کلاس پریمیوم اکونومی نسبت به کلاس اکونومی را جای پای بیشتر، یعنی فاصلهی بیشتر صندلیها با هم دانست. فاصلهی صندلیها در کلاس پریمیوم اکونومی بین 91 تا 106 سانتیمتر است و این صندلیها معمولاً بیشتر از صندلیهای کلاس اکونومی خم میشوند.
بعضی از ایرلاینها پذیرش جداگانهای برای مسافران این کلاس درنظر میگیرند. غذاهای متنوعتر و باکیفیتتر، بار سلف سرویس، انواع نوشیدنی و میان وعده، وسایل سرگرمی شخصی، هدفون جلوگیری از سروصدا، بازی و فیلم برای گروههای سنی مختلف، لوازم بهداشتی کاملتر در سرویس بهداشتی و کیف شامل جوراب، مسواک، گوشگیر، ماسک خواب و … از جمله امکاناتی هستند که ممکن است یک یا چند تا از آنها، بسته به ایرلاین مجری پرواز، در اختیار مسافران کلاس پریمیوم اکونومی قرار گیرند. دسترسی به پاور لپتاپ، تلفن، اولویت در ورود به و خروج از هواپیما نسبت به کلاس اکونومی، میزان بار مجاز بیشتر، پذیرایی بهتر، غذاهای متنوعتر و بهتر و … از جمله دیگر مزایایی هستند که مسافران کلاس پریمیوم اکونومی از آنها بهرهمند میشود و البته همانطور که گفتیم این امتیازات و خدمات در ایرلاینهای مختلف مشابه هم و با یک کیفیت نیستند.
در سالهای اخیر کلاس پریمیوم اکونومی در هواپیماییهای سنگاپور، دلتا، کانتاس، کاتای پاسیفیک، امریکن ایرلاینز، ایر نیوزلند، ویرجین آتلانتیک و ایر کانادا بهتر از دیگر ایرلاینها شناخته شدهاند.
رزرو بلیط کلاس پریمیوم اکونومی در ساحل شنی
شما عزیزان میتوانید با رزرو بلیط کلاس پریمیوم اکونومی از ساحل شنی علاوه بر برخورداری از امکانات بیشتر، هزینهی کمتری را نیز برای پرواز خود بپردازید. برای رزرو بلیط پریمیوم اکونومی برای ایرلاینهایی که از این کلاس پروازی استفاده میکنند، تنها کافی است از طریق شمارهتلفن 02157938 با ما تماس بگیرید.
4- کلاس اکونومی یا اقتصادی | مقرون بهصرفهترین در پروازهای داخلی
همانطور که گفتم قیمت بلیط کلاس اکونومی یا اقتصادی از دیگر کلاسهای پروازی کمتر است و اصلاً دلیل نامگذاری آن نیز همان قیمت پایینتر است. این کلاس پروازی در بسیاری از کشورهای دنیا بیشترین طرفدار را در پروازهای کوتاهمدت داخلی دارد و بسیاری از مسافران با استفاده از آن از هزینههای سفر خود کم میکنند. کلاس اکونومی با نامهای دیگری از جمله کلاس اکونومی استاندارد، کلاس درجهی سوم، کلاس اقتصادی و … هم شناخته میشود. البته مثل سایر کلاسهای پروازی ایرلاینهای مختلف ممکن است این کلاس را با نامهای دیگری بخوانند. صندلیهای کلاس اکونومی کمترین فاصله را، نسبت به دیگر کلاسهای پروازی، دارند و مسافرانی که با آن پرواز میکنند به بسیاری از امکانات کلاسهای دیگر، مانند وعدههای غذایی متنوع و متعدد، بار نوشیدنی، پذیرایی مفصل، سرگرمی، وای فای و … دسترسی ندارند.
امکانات و ویژگیهای کلاس اکونومی
امکانات و ویژگیها کلاس اکونومی بستگی به ایرلاین مجری پرواز دارند. در حالیکه در پایینترین سطح، صندلیهای این کلاس شامل کیسهی هوا، کاتالوگهای مربوط به نکات ایمنی حین پرواز و چند مجله هستند، بعضی از ایرلاینها امکاناتی مثل صفحهنمایش مشترک یا گاهی شخصی برای هر صندلی، هدفون، امکانات تفریحی و سرگرمی و حتی وای فای را در اختیار مسافران کلاس اکونومی خود قرار میدهند. در بعضی از ایرلاینها مسافران کلاس اکونومی میتوانند با پرداخت مبلغی بیشتر پیش از پرواز از برخی از امکانات کلاسهای بالاتر بهرهمند شوند. پذیرایی از مسافران کلاس اکونومی بسیار مختصر است و معمولاً به یک وعده غذای سرد محدود میشود و عموماً پروازهای کوتاهمدت کلاس اکونومی بدون پذیرایی صورت میگیرند.
فاصلهی صندلیهای کلاس اکونومی با هم بین 71 تا 91 سانتیمتر است و معمولاً در پروازهای بینالمللی بیشتر از پروازهای محلی و داخلی در نظر گرفته میشود. بعضی از ایرلاینها برای کمک به مسافران برای کاهش هرچه بیشتر هزینهی سفر خود کلاسی در سطحی پایینتر از کلاس اکونومی را نیز طراحی کردهاند که به آن کلاس اکونومی پایه گفته میشود و برای اولین بار توسط هواپیمایی دلتا به اجرا گذاشته شد.
هواپیمایی ژاپن، لوفتهانزا، اوا ایر، اندونزیا، کاتای پاسیفیک، آل نیپون ایرویز، امارات، قطر ایرویز، سنگاپور و هواپیمایی تایلند ایرلاینهایی هستند که بهترین امکانات و سرویسها را برای مسافران کلاس اکونومی خود در نظر میگیرند.
چند نکته دربارهی انواع کلاس پروازی
1- کلاسهای پروازی با حروف انگلیسیای مثل F برای کلاس فرست، C برای کلاس بیزنس، Y برای کلاس اکونومی و … مشخص میشوند، اما بهتر است دقت داشته باشید که نامگذاری کلاسها پروازی، و البته کلاسهای نرخی همراه آنها، رویهی کاملاً استانداردی ندارد و ممکن است این نامگذاری در ایرلاینهای مختلف متفاوت باشد. بنابراین بهتر است پیش از رزرو بلیط هواپیما با مراجعه به وبسایت ایرلاینی که قصد خرید بلیط از آن را دارید از جزئیات کلاسهای پروازی آن ایرلاین و نحوهی نامگذاری کلاسها مطلع شوید.
2- پیشنهاد میکنیم برای انتخاب کلاس پروازی تنها به فاکتور قیمت توجه نکنید و فاکتورهای دیگر را نیز مورد توجه قرار دهید. این نکته بهخصوص برای افراد با شرایط خاص مانند سالمندان، کودکان، بیماران، زنان باردار و … از اهمیت بیشتری برخوردار است.
3- همانطور که گفتیم امکانات کلاسهای پروازی در ایرلاینهای مختلف مشابه هم نیستند و از همین روی پیشنهاد میکنیم اگر سفر هوایی طولانیمدتی را پیش روی دارید حتماً دربارهی خدماتی که ایرلاینهای مختلف، در کلاس پروازی مورد نظر شما، ارائه میدهند تحقیق کنید تا سفری آسوده و بدون مشکل داشته باشید.
سخن آخر
شما عزیزان میتوانید برای رزرو انواع بلیط هواپیما برای اکثر مسیرهای داخلی و خارجی در کلاسهای پروازی مختلف از خدمات ساحل شنی استفاده کنید. همکاری ما با بسیاری از ایرلاینهای داخلی و خارجی این امکان را برایمان فراهم آورده تا بتوانیم بهترین بلیطهای هواپیما با مناسبترین قیمت را در اختیار شما قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با انواع کلاس پروازی و همچنین رزرو بلیط هواپیما به مقصد مورد نظر خود میتوانید با استفاده از شمارهتلفن 02157938 با ما تماس بگیرید و از مشاورهی رایگان کارشناسان ساحل شنی استفاده کنید.
طیبه
عالیه بود خیلی خوب بود