شیوع ویروس کرونا تمامی سفرها را متوقف کرد. فرودگاهها یکی پس از دیگری تعطیل شدند تا راهکاری برای مقابله با این ویروس یا کنار آمدن با آن پیدا شود. طولانی شدن این دوره برای شرکتهای هواپیمایی و فرودگاهها خیلی خوشایند نبود. اما راه اندازی مجدد سفرهای هوایی نیز مستلزم راهکارهای دیگری است. حالا دیگر هر قدم که در یک فرودگاه بردارید از دید پاندمی اهمیت پیدا میکند. و هر شخص جدیدی که وارد کشوری میشود نیز در کنار اینکه بعنوان یک گردشگر برای آن مقصد سودآور است باید از نظر ناقل بودن یا نبودن بیماری نیز مورد بررسی قرار بگیرد. همه این مسائل موجب شد تا برخی کشورها برای راه اندازی مجدد سفر در دوران کرونا راهکارهای دیگری را انتخاب کنند.
راهکارهای کشورهای مختلف برای ادامه سفر در دوران کرونا
راهکار فرودگاه هیترو (Heathrow International Airport)
پیشتر، درباره اینکه فرودگاه بین المللی هنگکنگ چه تدابیری را برای مقابله با کرونا اندیشیده است صحبت کردیم. حالا به دنبال آن فرودگاههای دیگر نیز در صدد هستند با استفاده از جدیدترین تکنولوژیها بتوانند مسافرانی که وارد فرودگاه میشوند را چک کنند. در حال حاضر این فرودگاه در حال تست تکنولوژیهای مختلف است از جمله بررسی بهداشت و سلامت اجسام از طریق اشعه فرابنفش (UV)، این دستگاه برای تمیزکردن و ضدعفونی کردن وسایلی که به طور مکرر توسط مسافران لمس میشود از جمله سبد قرار دادن لوازم شخصی در هنگام بازرسی، مورد استفاده قرار میگیرد. این وسایل باید دائم توسط اشعه UV بررسی و تمیز شوند.
مورد بعدی مربوط به مسافران است. سنجیدن دمای بدن مسافران بدون برخورد با آنها، این دماسنج دمای بدن افراد را بررسی کرده و روی یک صفحه نمایش نشان میدهد تا در صورتیکه دمای بدن شخصی بالا بود سریع نسبت به انجام تستهای دیگر اقدام شود. این دماسنج به شکل یک دوربین در سراسر فرودگاه نصب میشود و میتواند از راه دور دمای بدن افرادی که در فرودگاه تردد میکنند تا به طور تقریبی بسنجد. در عین حال مسافران و مامورین فرودگاه کمترین برخورد را با یکدیگر خواهند داشت.
هنوز این راهکارها در فرودگاه هیترو به طور رسمی مورد استفاده قرار نگرفتهاند و نیاز است تستهای دیگری روی آنها صورت گیرد تا کارآمد بودنشان را از نظر پزشکی تضمین کند. پس از انجام این تستها که در سه مرحله انجام میشود، مسافران میتوانند با اطمینان بیشتری به فرودگاه هیترو وارد شوند.
جان هولاند کای (John Holland-Kaye)، مدیر اجرایی فرودگاه هیترو، در این باره میگوید «هوانوردی اساس و پایه اقتصاد انگلستان است، برای شروع مجدد این فعالیت اقتصادی مهم، باید دولت کمک کند تا پروازها از سر گرفته شوند.»
آنها امیدوارند این تکنولوژیها و راهکارهای امتحانی نتیجه خوبی برای جلوگیری از شیوع مجدد ویروس کرونا داشته باشند و در عین حال بتوانند پروازها را از سر بگیرند.

راهکار فرودگاه وین (Vienna Airport)
اما فرودگاه وین راهکار دیگری را برای سفر در دوران کرونا در نظر گرفته است. مسافرانی که به این فرودگاه وارد میشوند در حال حاضر باید 14 روز در قرنطینه بمانند. اما میتوانند 190 یورو پرداخت کرده و در فرودگاه تست کرونا بدهند تا در صورت اطمینان از منفی بودن این تست دیگر نیازی به قرنطینه ماندن نداشته باشند. این کار برای کسانی که مدت محدودی در خاک اتریش میمانند راهکار مناسبی است چرا که میتوانند سریعتر به کارهایشان برسند و به کشور خود بازگردند. هرچند این مساله در مورد سفرهای داخلی نیز صدق میکند.
با توجه به قوانین جدید فرودگاه وین، مسافرانی که از این فرودگاه تردد میکنند یا باید مدرک پزشکی مبنی بر ناقل نبودن ویروس کووید-19 باشند، که حداکثر 4 روز از تست آن گذشته باشد، یا مبلغ گفته شده را بابت انجام تست در فرودگاه پرداخت کنند و یا 14 روز در قرنطینه به سر ببرند. در صورت انجام تست در فرودگاه، نتیجه نهایت تا سه ساعت بعد مشخص میشود. در این مدت نیز مسافرین باید در یک سالن منتظر نتیجه تست بمانند و به نقاط دیگر فرودگاه تردد نکنند. این مساله نیز راهکاری دیگر برای شروع سفرهای هوایی در دوران کرونا است که شاید برای همه خوشایند نباشد چرا که مبلغی به هزینه سفر آنها اضافه خواهد کرد و چند ساعتی از سفرشان را نیز باید در انتظار تست دادن و نتیجه آن در فرودگاه بمانند.

پاسپورت سلامت، راهکار چند فرودگاه برای شروع مجدد سفر در دوران کرونا
بحث دیگری که در زمینه سفر در این دوران بوجود میآید بحث اضافه شدن مدارکی با نام پاسپورت سلامت هنگام سفر است. در حال حاضر کشور یونان تصمیم دارد مرزهای خود را به سوی گردشگران باز کند اما مدرکی مبنی بر ناقل نبودن آنها مورد نیاز است که به آن پاسپورت سلامت گفته میشود. یک مدرک الکترونیکی که تایید میکند فردی که به این کشور وارد میشود سالم است و تست کووید-19 او منفی بوده است. مسافران باید این آزمایشات را پیش از سفر انجام دهند و مدرک آن را به روی تلفن همراهشان پیش از ورود به پرواز یا کشتی مسافرتی ارائه دهند. مقاصد محبوب گردشگری نظیر ساردینیا، کاپری و ایشیا در ایتالیا و جزایر بالئاریک در اسپانیا نیز همین رویکرد را پیش خواهند گرفت.
اما هنوز دولتهای کشورهایی نظیر آلمان، فرانسه و انگلستان تصمیم نگرفتند این نوع سنجش سلامتی را اولویت قرار دهند و استفاده از تکنولوژی هنگام ورود به فرودگاه را رویکرد ایمنتری میدانند. هرچند تقریبا همه کشورها در صدد هستند که شرایط قرنطینه را سادهتر کنند و کم کم با شروع فصل تابستان مرزها را باز کنند.
اما پاسپورت سلامت هم میتواند رویکرد مناسبی برای جلوگیری از شیوع ویروس در هنگام سفر باشد هم هنوز توسط پزشکان صحت آن تضمین نشده است. این مدرک سلامتی بر اساس تست آنتی بادی صادر خواهد شد که برخی معتقدند این تست تضمین میکند فرد به این ویروس مبتلا شده و دیگر در برابر آن ایمن است و یا در حال حاضر ویروسی در بدن ندارد. اما برخی پزشکان نیز نسبت به صحت این مساله هنوز مطمئن نیستند و نگرانیهایی دارند.
این بدین دلیل است که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده هنوز هیچ مدرکی وجود ندارد که صد در صد افرادی که از ویروس کووید-19 رها شدهاند در برابر مبتلا شدن مجدد ایمن باشند. همین مساله موجب میشود صحت و اطمینان وجود پاسپورت سلامت نیز زیر سوال برود و نتوان گفت با وجود این مدرک، دیگر هیچ خطری از ابتلای مجدد وجود ندارد.
در حال حاضر باید تحقیقات بیشتری در این ارتباط صورت گیرد تا بتوان دقیقتر درباره مناسب بودن این رویکرد تصمیمگیری شود.

سخن پایانی
تلاشهای بسیاری برای شروع مجدد سفر و گردشگری در حال انجام است. تا به امروز هیچگاه فرودگاهها و مرزهای کشورها تا این حد به روی هم بسته نبودند و این مساله ضررهای اقتصادی بسیاری را بهمراه داشته است. اما این بار برای شروع مجدد نیاز به راهکارهای جدیدی است تا هم بتوان سفرها را مجدد راه انداخت هم سلامت مسافرین، اعضای فرودگاه و مردم کشورهای مختلف تضمین شود. شما بعنوان یک گردشگر کدام راهکار را مناسبتر میدانید؟ اگر مرزها باز شوند تصمیم به سفر خواهید گرفت؟